З опитувальним листком на вісім сторінок або з гаджетом вже в грудні цього року прийдуть до мешканців Оболонського району столиці та Бородянського Київської області. На цих районах тестуватимуть механізм пробного перепису населення.

Читайте також: Скільки насправді в Україні є виборців та чому владі невигідний перепис населення

10 днів озброєні планшетами, замість звичних застарілих тек, люди будуть ходити від хати до хати і проводити опитування. У анкеті є більше 15 питань – про освіту, місце роботи, джерело доходів і навіть плани переїжджати. На все виділять 3 мільярди гривень.

Взагалі-то в цивілізованих країнах перепис проводиться раз на 5 років, в менш цивілізованих – раз на 10 років,
– зазначила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

У незалежній Україні перший і поки що єдиний перепис провели майже 20 років тому – у 2001 році. Тоді нарахували 48,5 мільйонів. У 1989 році ще радянській Україні проживало майже 52 мільйони.

перепис населення громадяни заробітчани вибори
У яких роках проводили перепис населення

Нині, за даними держстату, українців уже трохи більше 42 мільйонів – це з окупованим Донбасом, але без анексованого Криму. А без тих, хто емігрував і виїхав на довготривалі заробітки за кордон – ще менше.

За нашими даними, добре буде, якщо перепис покаже, що без урахування окупованих територій Донбасу і Криму, на території України буде жити 35 мільйонів,
– сказав аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Перерахувати Українців планували ще 2011 року. Однак, посилаючись на брак коштів, тодішня влада його не провела, а перенесла на 2013 рік, потім на 2015, 2016 і зрештою на 2020. Проте, питання не лише в ціні. Напередодні будь-яких виборів проводити перепис – невигідно тим, хто при владі.

"Якщо результати перепису будуть меншими, ніж очікувано, то ті, хто критикує владу будуть говорити, що "злочинна влада довела людей до зубожіння", – заявив Ігар Тишкевич.

Проте перепис не робили політики і після перемоги. Хоча без розуміння того, скільки людей і де проживає у країні – неможливо планувати ані соціально-економічний розвиток, ані реформи.

Насамперед для проведення перепису потрібна політична воля. Якщо вона є, то вже й кошти знайдуться. Готовими мають бути і прості українці. Бо найбільшою проблемою попереднього перепису виявилось, що українці просто не відкривали двері.