Відповідне рішення було ухвалено Київською міською радою на засіданні 17 грудня. До складу комісії увійшли 13 депутатів Київради.

Як зазначив Андрій Осадчук, питання щодо розслідування виконання лізингового договору було ініційоване фракцією "Самопоміч" після того, як чиновники хотіли отримати рішення Київради про виділення з міського бюджету 200 млн грн. для погашення боргу перед "Укррослізингом", не надавши відповідної аргументації, крім можливих судових рішень, що можуть заблокувати роботу метрополітену.

Загальна сума боргу становила 447,8 млн грн. Пізніше з’ясувалося, що сума заборгованості фактично втричі більша - 1.3 млрд. грн. Крім того, було рішення Господарського суду міста Києва від 11 листопада 2015 року про заборону переведення платежів "Укррослізингу" на кіпрську компанію "Ukrrosleasing Cyprus Limited".

Було ще багато чого: вагони закуповувалися втричі дорожче, завозилися в обхід до України, щоб платити менші податки. Все це схоже на корупційну схему. Тому депутати вирішили заблокувати це питання і створити відповідну тимчасову комісію,
— зазначив Осадчук.

Нагадаємо, на пленарному засіданні Київради 8 грудня за ініціативи фракції "Об’єднання "Самопоміч" з проекту змін до бюджету-2015 було вилучено питання про виділення ТОВ "Укррослізинг" 200 млн гривень заборгованості за поставлені ще в 2009 році КП "Київський Метрополітен" 100 вагонів.