Вони ще й претендують на компенсацію витрачених на модернізацію мереж коштів. “Київенерго” оцінює цю компенсацію у 800-900 мільйонів гривень, повідмляє Bihus.Info.

Читайте також: Чому Ахметов почав "розкидатись" грошима та як їх "ловить" Порошенко

Теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів, 17 років перебував під управлінням "Київенерго".

Рішення розірвати договір з "Київенерго" і повернути тепловий комплекс громаді міська влада прийняла у червні 2017 року. Для управління майном створили комунальне підприємство "Київтеплоенерго".

31 липня зобов'язання давати гарячу воду і опалення перейшло новому КП. Але у НАК "Нафтогаз України" відмовилися підписувати договори на поставку газу з новоствореним комунальним підприємством через невирішене питання боргових зобов'язань "Київенерго" на суму близько 4,8 мільярдів гривень.

Саме стільки заборгувала компанія "Київенерго" Ріната Ахметова "Нафтогазу" за поставку блакитного палива на ТЕЦ. Частина суми – це борг самих киян за послуги "Київенерго".

Ще частина – це різниця у тарифах, і близько 1,2 мільярда – пені і штрафи, які нарахував НАК "Нафтогаз" за невчасні виплати. Згідно закону "Про теплопостачання",, увесь цей борг тепер має виплатити новостворене КП.

Крім того, в угоді з розірвання договору КМДА з компанією “Київенерго” прописали відшкодування компанії Ріната Ахметова грошей за модернізацію мереж, яка проводилася за рахунок компанії. Але чіткої суми, яку мають компенсувати “Київенерго”, у КМДА досі не порахували.

Натомість "Київенерго" вже зверталася до КМДА про відшкодування, мова йде про 800-900 мільйонів гривень. Це та частина, яку, вважає "Київенерго", місто має компенсувати за проведені роботи з модернізації, так звані невід’ємні поліпшення".

Ми не впевнені, що рівень кваліфікації фахівців КМДА може дозволити дати відповідь на це питання,
– зазначив перший заступник міського голови Петро Пантелеєв в інтерв’ю програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом”.


Петро Пантелеєв

За 2 роки, які КМДА готувала розірвання договору з "Київенерго", у ньому чітко не прописали ані питання правонаступництва боргу, ані суму відшкодування за "покращення" мереж.

Через відмову "Нафтогазу" постачати газ новому КП без сплати боргу "Київенерго" розміром 4,8 мільярдів гривень міська влада закупила газ у приватної фірми "Укрнафтобуріння", яку асоціюють з Павлом Фуксом, Ігорем Коломойським і Віталієм Хомутинником, через що бюджет втратив близько 75 мільйонів гривень.


Приватна фірма "Укрнафтобуріння"

Окрім того, "Київенерго" Ахметова не виконало всіх інвестиційних обов'язків, які мало взяти на себе за часи користування тепломережами міста.
“В кожному тарифі є так звана інвестиційна складова. Цю програму затверджував національний регулятор – НКРЕКП. Цю програму "Київенерго" виконував кілька останніх років ледь на 40%.

Київська міська рада декілька років належним чином не здійснювала контроль, щоб "Київенерго" виконувала свої інвестиційні зобов'язання, які затвердив регулятор”, – повідомила координатор житлових програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

Договір з Ахметовим завершувався ще у грудні 2017 року. Але київські чиновники вирішили залишити Ахметову теплоенергоцентралі ще на один опалювальний сезон - до квітня. Саме в цей час борги стрімко пішли вгору. І якщо до кінця 2016 року борг Ахметова не перевищував мільярда гривень, то після продовження на останній опалювальний сезон сягнув 5 мільярдів.

Читайте також: Як олігархи заробляють на субсидіях: проста схема

Угода нового КП "Київтеплоенерго" з НАК "Нафтогаз" на поставку блакитного палива досі не підписана. Тож коли з’явиться гаряча вода, і чи вчасно почнеться опалювальний сезон – не відомо.

Повний випуску програми "Наші гроші" за 8 жовтня дивіться: