Джерело: пресслужба КМДА

За словами мера Києва Віталія Кличка, комунальні будинки для пенсіонерів та соціальні установи міста перевіряють постійно.

Дивіться також Поліція встановила особи усіх жертв пожежі у Харкові: деталі

Втім, після трагедії у Харкові, що забрала 16 життів, чиновники вирішили перевірити приватні заклади. Для цього створили спеціальні міжвідомчі робочі групи.

Міська влада на діяльність не впливає

Як стверджує міський голова, станом на сьогодні у Києві виявили 33 приватних установ, де перебувають літні люди. Через порушення, які там знайшли, вже порушили 9 кримінальних справ.

Втім, за словами мера столиці, представники міської влади ніяк не можуть регулювати діяльність установ, тому що ніяких законодавчих актів для цього не передбачено.

Я переконаний, що контроль за якістю послуг людям похилого віку у приватних установах повинен бути у місцевої влади. Від цього залежить безпека людей і їх життя. Київ підтримує розвиток приватного сектору, але виключно, якщо він працює у правовому полі. Тому органи місцевого самоврядування, ДСНС та правоохоронні органи повинні мати право здійснювати контроль та нагляд за діяльністю приватних закладів для літніх людей,
– наголосив Кличко.

Крім того, мер закликав Верховну Раду якомога скоріше надати місцевим владам повноваження контролювати "пансіонати" для літніх людей.

До такої реакції Києва до проблеми призвела жахлива трагедія – пожежа у будинку престарілих у Харкові.

  • Загоряння у закладі сталося 21 січня 2021 року. В будівлі перебували 33 людини.
  • 16 осіб загинули, ще 11 – постраждали.
  • Слідчі стверджують, що до займання могло призвести необережне поводження з електрообігрівачами.
  • Як з'ясували правоохоронці, заклад працював незаконно. Його власнику, орендарю будинку, а також його дружині та адміністратору установи повідомили про підозру у вчиненні злочину.
  • 23 січня було оголошено траурним днем в пам'ять про загиблих у пожежі.