Щоб допомогти покупцям провести попередній аналіз надійності забудовника та законності будівництва в цілому, на сторінках житлових комплексів на ЛУН є спеціальний розділ "Документи".

Розділ "Документи" на ЛУН, де зібрані необхідні посилання на уставні та дозвільні документи, об’єкти будівництва, інформація про формати фінансування.

"Ми в ЛУН прагнемо, аби кожен інвестор міг самостійно дізнатися якомога більше про новобудову. Саме тому ми збираємо всі дані про всі ЖК та будівництва України, робимо фотографії та вручну перевіряємо ціни. Розділ "Документи" на ЛУН дає змогу оцінити надійність забудовника та зробити правильний вибір. Це все – важливі кроки до прозорого і чесного будівництва", – коментувала Анна Гребнєва, продакт-менеджер ЛУН Новобудови.

Із вересня 2018 року завдяки партнеру ЛУН компанії YouControl користувачі можуть безкоштовно перевіряти досьє забудовника, генпідрядника, замовника та всіх причетних до будівництва сторін. Ця інформація буде доступна в розділі "Документи" у вкладці "Учасники будівництва".

У досьє аналітичної системи YouControl користувачі ЛУН зможуть дізнатися та проаналізувати таку інформацію:

  • статус юридичної особи: чи не перебуває вона в процесі припинення або банкрутства;
  • час заснування підприємства: як довго воно працює на ринку та чи має відповідний для своїх зобов’язань досвід роботи;
  • місце реєстрації компанії: чи не вказано там Крим або зона ООС (колишня назва АТО);
  • розмір статутного капіталу: чи не замалий він для потужної компанії, що займається масштабним будівництвом (адже у разі проблем з фінансами він гарантує виплати інвесторам);
  • вид діяльності: чи відповідає він тим роботам, виконання яких гарантує підприємство;
  • директор компанії та інші підписанти: хто та які має повноваження та обмеження;
  • судові справи: їхня кількість, види (господарські, кримінальні тощо), якою стороною виступає компанія (позивач чи відповідач). У розділі можна ознайомитися і з самими документами справ;
  • виконавчі провадження: чи виконує компанія рішення суду, якщо ні то як часто та довго;
  • стосунки з податковою: чи вчасно сплачуються податки, якщо ні які має борги та як довго з ними не розраховується;
  • зв’язки першого рівня: засновники та керівники, філіали, дочірні підприємства тощо. Допомагають виявити, чи не зареєстрована компанія у місці масової реєстрації, чи директор не є масовим, а також якими ще підприємствами керує.
  • участь у державних закупівлях: чи співпрацює компанія з державою, які роботи виконує;
  • санкції: чи не фігурує підприємство в національних або міжнародних санкційних списках.

"Дуже важливо, аби українці краще розумілися на тому, яка інформація є у відкритому доступі, як нею скористатися та які висновки на її основі можна отримати. Саме для цього YouControl створив окремий тариф "Open Data", за яким кожен може безкоштовно отримати зібрані з відкритих джерел відомості про будь-яку компанію. І саме така інформація щодо всіх забудовників буде доступна користувачам ЛУН. Це вкрай необхідна можливість, адже сфера будівництва – одна із найбільш ризикових для інвестування. Тут мова йде про суми в сотні чи навіть мільйони гривень, а надійність забудовника "на око" та без залучення профільних спеціалістів визначити не так просто. Однак якщо знати, на що звертати увагу та де це знайти, кожен зможе самостійно прийняти аргументоване рішення щодо перспектив вкладення грошей в той чи інший житловий комплекс та уникнути шахраїв", – додав Сергій Мільман, засновник та СЕО YouControl.