Новини про коронавірус в Україні 23 травня

Статистика поширення коронавірусу в Україні

Станом на 23 травня кількість заражень на коронавірус в Україні вже перетнула позначку у 20 тисяч. Всього захворіли 20 580 людей.

Важливо Понад 20 тисяч заражених COVID-19: скільки людей захворіли та одужали в Україні за добу

За останню добу підтвердили 432 нові випадки захворювання. На 17 осіб зросла кількість жертв хвороби – 605 померлих. Натомість 6 929 хворих вже одужали.

Головне про поширення коронавірусу

  • Від початку епідемії коронавірусу в Україні інфекцію виявили у 4 000 медпрацівників, за останню добу захворіли ще 93 людини. З них 732 – перебуває на госпіталізації, решта – на амбулаторному лікуванні. Крім того, 22 медики підключені до апарату штучної вентиляції легенів. З початку епідемії коронавірусу 1 766 медпрацівників змогли побороти хворобу.
  • У Збройних силах України на COVID-19 наразі хворіють 50 людей. Двоє пацієнтів померли, однак 89 військовим вдалося одужати.

Поширення коронавірусу в Україні за областями:

  • Вінницька область – 853 випадки;
  • Волинська область – 759 випадків;
  • Дніпропетровська область – 865 випадків;
  • Донецька область – 143 випадки;
  • Житомирська область – 618 випадків;
  • Закарпатська область – 1042 випадки;
  • Запорізька область – 403 випадки;
  • Івано-Франківська область – 1274 випадки;
  • Кіровоградська область – 466 випадків;
  • Київ – 2569 випадків;
  • Київська область – 1375 випадків;
  • Львівська область – 1285 випадків;
  • Луганська область – 43 випадки;
  • Миколаївська область – 280 випадків;
  • Одеська область – 821 випадок;
  • Полтавська область – 266 випадків;
  • Рівненська область – 1368 випадків;
  • Сумська область – 166 випадків;
  • Тернопільська область – 1108 випадків;
  • Харківська область – 892 випадки;
  • Херсонська область – 177 випадків;
  • Хмельницька область – 329 випадків;
  • Чернівецька область – 2964 випадки;
  • Черкаська область – 387 випадків;
  • Чернігівська область – 127 випадків.

Головні новини про коронавірус в Україні за 22 травня

Рекорд за кількістю тестувань на COVID-19

За минулу добу в Україні здійснили рекордну кількість ПЛР-тестувань – понад 10 тисяч. Однак МОЗ не збирається зупинятися на цьому. Мета міністерства – максимально збільшити кількість тестувань в Україні, зокрема й методом ПЛР.

Степанов зауважив, що вперше в Україні кількість тестувань перевищила 10 248 досліджень методом ПЛР. Зі слів Степанова, МОЗ залучає додаткове обладнання та лабораторії.

Які бувають тести на коронавірус
Які бувають тести на коронавірус / Інфографіка 24 каналу

Коли очікувати піку коронавірусу в Україні

Епідеміологиня Алла Мироненко вважає, що в Україні пік коронавірусу так і не відбувся. Вона заявила, що його варто очікувати восени.

Алла Мироненко каже, що пік коронавірусу в Україні так і не відбувся через те, що країна дуже рано ввела карантинні обмеження.За її словами, оскільки українці передчасно зачинилися вдома, то на пік в країні ще рано очікувати. Втім, в цьому є й свої переваги, адже під час карантину громадяни навчилися заходів профілактики, зокрема носити маски та слідкувати за руками, що дуже важливо.

Вона додала, що масковий режим, ймовірніше за все, залишиться ще на довго. Принаймні у тих місцях, де є велике скупчення людей.

Цікаво З 1 червня в Україні запрацюють спортзали – рекомендації МОЗ

Які ринки працюють в Києві

Станом на 23 травня у Києві можуть працювати понад 40 агропродовольчих ринків. Усі вони виконали протиепідемічні вимоги.

Торгові майданчики мають надати працівникам засоби захисту. А також забезпечити масковий режим, дистанційну термометрію для відвідувачів і працівників.

Ринки є зобов’язаними забезпечити дистанцію у 3 метри між торговими місцями, дистанцію у 1,5 метри між відвідувачами. Працівники ринку мають проводити дезінфекцію поверхонь кожні три години.

Більше Повний список ринків, які працюють у Києві

Послаблення карантину

З 23 травня 12:00 у Києві стартує другий етап послаблення карантину. Зокрема, знову відновлять роботу, громадський транспорт, деякі магазини, всі ринки та ярмарки. Крім того, готуються до відкриття заклади вищої та дошкільної освіти, школи.

Луганська та Дніпропетровська область вирішили разом з більшістю регіонів продовжити виходити з карантину. Це попри те, що вони увійшли до 9 областей, яким уряд не рекомендував послаблювати обмеження.

Черговий етап послаблення обмежень, у залежності від самих заборон, мав відбутися 22 – 25 травня. Втім виходити з карантину могли лише ті регіони, де епідеміологічна ситуація відповідала рекомендаціям Кабміну.

Усього були три критерії, які забороняли перехід до другого етапу виходу з карантину:

  • високе число інфікованих,
  • недостатня кількість тестувань,
  • переповненість лікарень.

Таким чином 9 областям було нерекомендовано продовжувати вихід з карантину у другій половині травня. До них входили також Луганська та Дніпропетровська область. В обох недостатня кількість тестувань.

Актуально Які області України не послабили карантин з 22 травня: карта

Чи потрібно дітям носити маски в дитсадках

З 25 травня в Україні дозволять роботу дитячих садків. Степанов запевнив, що інформація про обов'язкову наявність маски у дитини в дитсадку не відповідає дійсності.

МОЗ не давало рекомендацій щодо носіння масок дітьми у дитячих садках. Водночас міністр закликав уважніше читати вимоги та рекомендації й закликав ЗМІ не поширювати неправдиву інформацію. За його словами, вони достатньо "чіткі й зрозумілі".

Українським виробникам дозволять продавати маски за кордон

Українським виробникам можуть дозволити експортувати маски та інші медичні засоби, які неможливо продати в Україні. Водночас будуть певні умови, які потрібно виконати.

Президент Володимир Зеленський 23 травня на традиційній нараді щодо боротьби з коронавірусом підтримав цю пропозицію. Це станеться лише за умови, якщо її буде неможливо продати в Україні, але продукція відповідатиме вимогам інших держав.

Водночас Володимир Зеленський наголосив, що лікарні, медики та аптеки повинні бути забезпечені масками, дезінфекторами та всім необхідним обладнанням. Також президент сказав, що незадоволений темпами закупівель.

Кому не дозволять їздити у метро після його відкриття

В Україні з 25 травня дозволять роботу метро, яке закрили через пандемію COVID-19. Однак дозволять їздити не усім.

Насамперед, людям із симптомами респіраторних захворювань та без масок – заборонять їздити у метро.

У Київській міській раді запевнили, що у метрополітені повинні забезпечити санітарний контроль пасажирів на вході в приміщення станцій. Якщо у людини є візуальні ознаки гострого респіраторного захворювання, їй повинні провести температурний скринінг. Не впускатимуть у метро також людей без захисних масок. Окрім цього, пасажири зобов'язані дотримуватися дистанції в 1,5 метра.

Також у міськраді запевнили, що станції будуть частково або повністю закриватися на вхід, якщо зафіксують велике скупчення людей.

як не підхопити вірус у метро
Як не підхопити COVID-19 у метро / Інфографіка 24 каналу

Новини про коронавірус у світі за 23 травня

Всього у світі 5 310 362 людини захворіли на коронавірус. Через хворобу померли вже 342 097 осіб. Натомість 2 112 185 хворих вже одужали.

Топ-5 країн за кількістю інфікованих

  • США – 1 622 605;
  • Бразилія – 347 398;
  • Росія – 335 882;
  • Велика Британія – 258 504.
  • Іспанія – 235 290.

Головне про коронавірус у світі

Коронавірус у Росії

Впродовж минулої доби у Росії виявили 9 434 нових хворих на COVID-19. Станом на 23 травня на території РФ коронавірусом заразилися 335 882 людей.

Найбільше нових хворих зареєстрували в Москві – за минулу добу COVID-19 виявили у 3 110 людей. Менше у Підмосков'ї (+846), Петербурзі (+363), а також у Ростовській (+353) та Нижньогородській областях (+211).

Складна ситуація у Білорусі

У сусідній Білорусі ситуація з коронавірусом також не тішить. Тут уже офіційно підтвердили понад 35 тисяч випадків зараження COVID-19. Зокрема, за останню добу кількість хворих зросла на 941 особу.

Крім того, за весь період поширення інфекції на території країни померли 194 пацієнти з іншими супутніми захворюваннями. За останню добу кількість летальних випадків зросла на 4.

Одужали та їх виписали з лікарень 13 528 пацієнтів, у яких раніше було підтверджено діагноз COVID-19.

Скільки клуби УПЛ платять за тестування на коронавірус

Українська асоціація футболу перенесла рестарт чемпіонату УПЛ з 30 травня на 6 червня. Почекати з відновленням чемпіонату довелося з двох причин. Не всі команди встигають провести тести на коронавірус і підготуватися до офіційних ігор. Процедура тестування на COVID-19 обходиться клубам УПЛ в суму близько 120 тисяч гривень.

У Китаї не зареєстрували жодного симптомного випадку COVID-19

Від початку пандемії у КНР впродовж дня вперше не зареєстрували жодного симптомного випадку коронавірусу. Натомість у 28 людей виявили безсимптомний перебіг COVID-19. 23 травня материковий Китай вперше повідомив про відсутність хворих на коронавірус з симптомами.

Відкриття кордонів в Іспанії

Іспанія планує відкрити кордони для в'їзду іноземних туристів з липня 2020 року. Прем’єр Педро Санчес рекомендує мандрівникам вже починати планувати своє поїздки та гарантує, що подорожувати країною буде безпечно.

До слова, раніше в Іспанії планували відкрити кордони для іноземців лише у 2021 році.

Також іспанський прем’єр повідомив, що 8 червня відновиться сезон Ла-Ліги – професійної футбольної ліги Іспанії.

Польща відкриває кордони для українських студентів

У Польщі послабили карантин та відкрили кордони для в'їзду іноземних студентів, які там навчаються. Зокрема, це стосується й українських громадян.

Загалом відкрити кордони у Польщі можуть вже з 15 червня. Однак для цього потрібно, щоб епідеміологічна ситуація залишалася хоча б на поточному рівні.

Актуально Як коронавірус вплинув на бізнес інтернет-гіганта Alibaba: доходи і прогнози

Дослідження коронавірусу

COVID-19 під час вагітності може травмувати плаценту

Лікарі виявили патологічні зміни в плаценті хворих на коронавірус породіль. Більшість дітей народилися здоровими та у нормальний термін, тому лікарі навіть не очікували, що виявлять зміни в плаценті їхніх матерів.

У плацентах пацієнток помітили два порушення: недостатній приплив крові від матері до плоду з аномальними кровоносними судинами (мальперфузія) та згустки крові в плаценті (міжхребцеві тромби).

Китайська вакцина

Компанія CanSino Biologics поділилась ранніми результатами першої фази дослідження. Вакцина демонструє вироблення імунітету проти коронавірусу та поки що вважається безпечною.

Перша фаза дослідження проводилась у кількох лабораторіях. Оскільки вона була спрямована на перевірку безпеки препарату, до експерименту було залучено лише 108 добровольців віком від 18 до 60 років.

Людей розділили на три групи, які внутрішньом'язово отримали три різні дози вакцини: малу, середню та високу. Висока доза виявилася найефективнішою під час дослідження.

Люди, які отримали разову дозу вакцини, виробили імунні клітини (T-клітини) впродовж двох тижнів. Антитіла, необхідні для імунітету, досягли свого піку через 28 днів після щеплення.