Справа Онищенка

— Якшо хтось краде сотні мільйонів чи мільярдів, то це означає, що комусь не вистачило медичної допомоги, швидкої тощо. І це могилки. Бо корупція – це вбивство. Вбивство не просто моралі, а людей.

– Все, що відбувається зараз в парламенті – це фарс. Як на мене, не повинно в країні бути жодної недоторканої особи.

Якщо людина вкрала барана чи велосипед, то її заарештовують одразу, а депутатам можна красти мільярди і вбивати.

Недолугість системи

– Зараз влада почала боротьбу із корупцією в других ешелонах влади: заступник прокурора, заступник міністра, суддя. Президента і його оточення ніхто не чіпає. Онищенко – це другий ешелон, але дуже багатий ешелон. Очевидно, там є ще й інші зацікавленості у цій справі. Можливо, хтось хоче розподілити його майно. Скоріш за все, вони це зроблять, бо Онищенко навряд вже повернеться в Україну.

– На місці президента, я би дав наказ затримати злочинця негайно, не зважаючи на його статус. Але, на жаль, йому дали втекти і дозволятимуть надалі.

Тотальна безвідповідальність

Уся боротьба з корупцією – це піар. Влада насправді не бореться з цим.

– Якби трьох друзів Порошенка затримали, посадили і повернули їх кошти державі, то це було б дійсно серйозно.

– Коли Верховна Рада приймала рішеня щодо Онищенка, в порядку денному був зареєестрований інший проект уряду Гройсмана. Це законопроект, який дозволяє приватизацію понад 100 об'єктів. Це і земля, і порти, і заводи, і ферми.

Всі говорять про Онищенка та вгадують, куди він втік, а в той же час тихенько підсовують потрібні рішення, які коштують сотні мільйонів доларів.

Потенційні загрози

– Держава повинна забезпечити своїм громадянам 2 речі: справедливість і безпеку. Якщо людину за невелике правопорушення кидають на 6 років у в'язницю, а той, хто заслуговує на пожиттєвий термін, гуляє спокійно, то люди почнуть брати на себе цю функцію. Тобто чинити самосуд. В інтересах держави зараз викорінити корупцію .

Я не вірю, що президент-олігарх розгорне рішучу боротьбу з корупцією. Отак воно і обмежиться імітацією на другому чи третьому рівні.