Мешканці багатоповерхівок проти орендарів хостелу

Місцеві мешканці воюють з орендарями хостелів — тимчасових помешкань економ-класу для туристів, що набули популярності під час футбольного чемпіонату ЄВРО—2012.

У п'яному вигляді, в наркотичному сп'янінні, брудні, зухвало себе ведуть, агресивні. Почали питати, куди вони йдуть і з'ясувалося, що деякі мешканці здають свої квартири в суборенду, а ріелтори здають під хостели. У кімнаті по 8-10 людей, 35 гривень на добу чи дорожче,
— розповідає мешканець багатоповерхівки Павло.

Киянам із 14-го будинку на вулиці Єлизавети Чавдар довелося захищати будинок від чергового вселення кількох десятків невідомих осіб. Справа дійшла до бійки: четверо мешканців багатоповерхівки опинилися у лікарні.


Орендарі хостелів — безхатьки, — мешканці будинку

Перші поселенці тут з'явилися на початку цього року. Більшість із них, стверджують місцеві, — звичайнісінькі безхатьки.

У них закінчуються гроші, вони, не виходячи з дому, можуть продовжити своє проживання в будинку, на сходах, у когось на майданчику, внизу, вгорі, не маючи туалетів, роблять "це" — де доводиться,
— додає мешканець багатоповерхівки Павло.

У наступному імпровізованому гуртожитку двері ніхто не відчинив. Натомість, на кілька поверхів вище на нас чекав неприємний сюрприз. Дехто із місцевих накладену зумисне купу лайна називає черговою п'яною витівкою орендарів ліжок-місць у хостелах. Інші не на камеру кажуть: це провокація мешканців, бо, мовляв, дуже їм набридли міні-готелі. Для молодих сімейних пар з дітьми життя в омріяній квартирі у новобудові перетворилося на пекло. Тож подумують переїжджати.

"У нас маленька дитина, а щоночі — бійки, пиятики, слів немає. Гучна музика. Дуже багато людей, постійно тупіт, крики. Сигаретний дим —- це взагалі нестерпно, влітку відкрити вікна неможливо", — каже мешканка багатоповерхівки Вікторія.


Хостельні магнати заробляють десятки тисяч гривень на місяць

У дво- три- та чотири- кімнатних квартирах одночасно туляться до півсотні людей. Охочих винаймати ліжко-місце за 600-700 гривень на місяць не бракує. А це, нагадують мешканці, — нелегальний дохід для власників хостелів у кілька десятків тисяч гривень на місяць.

Ми зверталися неодноразово до різних органів влади у Кабмін, у міліцію на різних рівнях, у міську та районну прокуратуру, усі дають шаблонну відповідь: спираючись на те, що це нині не заборонено в країні, — каже мешканець багатоповерхівки Олександр.

Нині чи не у кожній новобудові цього району по декілька хостелів. Воюють із орендарями ліжко-місць і мешканці 6-го будинку на тій самій вулиці.

Додзвонитися хоча б до одного власника квартир, які здають свої помешкання під хостели, не вдається — абоненти не відповідають. Невдовзі до одного із цих гуртожитків приходить невідомий чоловік, який називає себе його власником.


Стихійні хостели працюють нелегально

У Хостельній асоціації України від міні-готелів, які влаштували у київських багатоповерхівках, відхрещуються. Кажуть, до їхньої асоціації входять лише офіційно зареєстровані хостели, які сплачують туристичний збір, себто їхні власники зареєстровані як приватні підприємці.

Процедура не є складною, якщо ще у минулому році, була вимога щодо наявності сертифікату на безпеку, який видається на основі рішення пожежників та СЕС, то на даний час такі вимоги відсутні, вони були скасовані, — відзначає віце-президент Всеукраїнської молодіжної хостел асоціації Марта Лотиш.

"Єдине, що залишається мешканцям, — констатують юристи, — звертатися до Податкової, аби там перевірили законність роботи хостела. Адже його власники навряд чи сплачують державі податки з нелегального бізнесу".