Мусульмани святкують Курбан-байрам через 70 днів після Ураза-байраму – іншого важливого свята, а також на десятий день місяця Зуль-хіджа на згадку про жертвопринесення пророка Ібрахіма, пише "Обозреватель".

Свято також означає закінчення паломництва в Мекку – хаджу.

Читайте також: Ризикований фотопроект: як мусульмани поєднують іслам та ЛГБТ

Історію Курбан-байраму описали ще в Корані – священній книзі мусульман. Згідно з переказами, до пророка Ібрахіма уві сні явився ангел. Він передав йому веління Аллаха принести в жертву сина Ісмаїла.

Ібрахім почав приготування, однак згодом це виявилося випробуванням від Аллаха. Коли жертва була майже принесена, Аллах врятував Ісмаїла. Відтак, жертву замінили бараном, а пророку Ібрагіму дарували благополучне народження другого сина.

Історія свята також сходить до відомого біблійного сюжету про спробу принесення Авраамом (в Корані – Ібрахім) свого сина Ісаака в жертву Богу.

Читайте також: Мусульманка ламає стереотипи й керує автомобільною майстернею в Судані

1 вересня в Україні мусульманські громади приготували святкову програму для дітей і дорослих.

Так, у Києві святкові заходи пройдуть в мечеті Ісламського культурного центру. Святкування Курбан-байраму розпочинається із ранкової молитви, яка розпочалася о 8:00, передає "День".

Після молитви зачитають проповідь та проведуть обряд жертвопринесення. Згідно з традицією, у жертву принесуть ягня. По закінченню офіційної частини готуватимуть ягня і роздаватимуть м’ясо всім нужденним.

Також організатори підготували окремі заходи для жінок і дітей. Передбачено наукове шоу для школярів, дитячий святковий концерт, ляльковий спектакль для маленьких. Жінки, в свою чергу, зможуть насолодитися відвідуванням ярмарку, де буде представлений мусульманський жіночий одяг, еко-товари, хендмейд і розпис хною.

Святкувати також будуть мусульмани в окупованому Росією українському Криму. У всіх мечетях півострова вони зберуться на святковий молебень.

У Сімферополі святкування відбудеться в залі Палацу культури профспілок. Святкову проповідь і намаз проведе духовний лідер мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров уже привітав зі святом на своїй сторінці у Facebook.

Тим часом, майже два мільйони мусульман відзначають Курбан-байрам у Мецці у Саудівській Аравії, куди вони відправилися на хадж.