На брифінгу керівник поліції Києва Андрій Крищенко сказав, що просить вибачення за правоохоронця, який вигукнув "Лягай, бандеро" під час затримання учасників акції праворадикалів біля Подільського райвідділку поліції Києва.

Читайте також: Аваков став на захист поліції, яка затримала і побила учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк"

Я особисто вибачаюсь за дії цього працівника, вважаю це неприпустимо. Такого не має бути. Ці працівники будуть покарані. Нам є над чим працювати. Мені особисто соромно,
– сказав Крищенко.

Він зазначив, що поки імен правоохоронців не можуть розголошувати, бо наразі проводять досудове розслідування. Рішення щодо дій правоохоронців має виносити Державне бюро розслідувань.

Більше того, Крищенко зазначив, що проти "чоловіка, який без форми на відео завдавав удари, буде порушено кримінальне провадження".

Голова Національної поліції України Сергій Князєв у себе на Facebook-сторінці також вибачився за вчинок правоохоронця. "Я – теж бандерівець", – зазначив він.

Ми бачили непропорційне застосування сили. До людей, які не чинили спротиву, застосовувалось насилля. Їх тримали лежачи на підлозі із мінусовою температурою. І багато інших речей, які вже стали предметом розгляду Державного бюро розслідувань. І буде тестом цьому органу, для того, щоби показати свою спроможність давати незаангажовану і об'єктивну оцінку таким ситуаціям,
– сказала правозахисниця Олександра Матвійчук.

Дивіться відео як правоохоронець, застосовуючи силу до активіста, кричить "Лягай, бандеро":

Відео: Андрій Крищенко вибачився за слова поліцейського

Що відомо про напад на активістів з плакатами "Хто замовив Катю Гандзюк"?9 лютого у Києві на Подолі, де мала проводити зустріч з виборцями кандидатка у президенти Юлія Тимошенко, поліція затримала та забрала до райвідділу активістів з плакатами "Хто замовив Катю Гандзюк?". Вони планували поцікавитись у Тимошенко, коли вона відсторонить від посади голову Херсонської облради, члена "Батьківщини" Владислава Мангера. Його активісти та батько Гандзюк підозрюють у причетності до організації нападу на Катерину.

Правоохоронці заявили, що у їхньому службовому авто молодики повикидали зеленку, а вже в управлінні поліції в них вилучили ножі, газові балончики та пістолет.

Згодом активістів усе ж відпустили, однак ті повернулися, аби забрати свої речі. У поліції кажуть, що під дверима відділення почалася штовханина, оскільки активісти стали стіною перед входом і проти правоохоронців застосували газові балончики. Відтак, останнім довелося застосувати силу.

У результаті затримали, за даними ЗМІ, близько 40 осіб, хоча правоохоронці переконують, що 24 людини, а 3 поліцейських доправили до лікарні. За словами очевидців, затримання було жорстоким: спецпризначенці забігли у райвідділок та почали всіх бити.

Крім того, за деякий час до будинку міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова приїхало кілька десятків активістів, які вимагали відпустити затриманих. 50 протестувальників вирішили пікетувати будинок глави МВС з вимогою відпустити затриманих активістів. Аваков, зі свого боку, заступився за правоохоронців.

Додамо, що правоохоронці активістів усе ж відпустили.