Через що сталися пожежі на Житомирщині та в Чорнобилі: думка МВС

За словами очілька внутрішніх справ Арсена Авакова, першочергово пожежі виникли внаслідок сильного суховію, який обірвав електродроти, передає пресслужба МВС.

Важливо Пожежа на Житомирщині перекинулась на села: інформація станом на 19 квітня

Однак, ми маємо певні факти, які дають підстави вважати, що це був навмисний підпал. Саме тому сьогодні в Житомирській області працює група спеціалістів МВС слідство,
– зауважив він.

Аваков нагадав, що триває ліквідація вогню і в Чорнобильській зоні. Наразі встановлюють всі причини загорянь. Поки рятувальники та поліція розглядають малосніжну зиму та суху лісову підстилку як основну версію пожеж.

Раніше заступник очільника МВС Антон Геращенко на своїй фейсбук-сторінці зазначав, що блискавка або інший природний фактор може викликати пожежу в одному випадку з тисячі, або з іще меншою ймовірністю.

Про це також говорить і радник очільника МВС Зорян Шкіряк. За його словами, мета замовників і організаторів – зрозуміла: спроба дестабілізації ситуації, нагнітання істерії та посилення панічних настроїв серед населення в умовах карантину та протидії поширенню коронавірусу.

Ми все з'ясуємо, обчислимо і знайдемо тих покидьків, які здійснювали цю масштабну провокацію,
– пообіцяв Шкіряк.

До теми Нова пожежа у Чорнобильській зоні: усе, що відомо, фото і відео

Що викликає підозру в правоохоронців

Пожежі, які почалися в Чорнобильській зоні на північ від Києва, а потім продовжилися на Житомирщині, збіглися зі стійким північно-західним вітром, що відносить дим у бік столиці.

Водночас не зафіксовано масових лісових пожеж в Білорусі, а також на південь, схід і на захід від Києва та інших регіонах українського Полісся.

Зверніть увагу! Через масові пожежі та тління забрудненість атмосферного повітря в Києві та області перевищує гранично допустиму концентрацію. Людям радять не відкривати вікна. Ба більше – 2 дні поспіль українська столиця займає перше місце за забрудненістю повітря у світі.

У зв'язку з цим Геращенко закликав усіх українців фіксувати номери підозрілих транспортних засобів та фотографувати осіб, які можуть бути причетними до підпалів лісів навколо Києва, і негайно повідомляти про це в поліцію.

Також він повідомив, що поліція Київської області розшукує двох громадян, які пересуваючись на мопедах без номерних знаків, навмисне підпалили суху траву в заплаві річки Ірпінь.

Це аж ніяк не жителі сіл, які через недогляд підпалюють суху траву, для того щоб полегшити собі весняні польові роботи,
– зауважив заступник глави МВС.

Геращенко опублікував відеозапис очевидця, який зняв двох чоловіків на мопедах біля палаючого сухостою.

Цікаво Чи можуть в Україні штучно викликати дощ, аби загасити лісові пожежі

штрафи за підпал трави
Штрафи за підпал трави в Україні / Інфографіка 24 каналу