Кличко на брифінгу у Києві заявив, що його звільнення з посади голови КМДА є незаконним, неконституційним, недемократичним та суперечить місцевому самоврядуванню.

Важливо: Кабмін погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА

Він додав, що рішенням про його звільнення, уряд зробив крок до того, аби запровадити у столиці двовладдя.

Кличко згадав про рішеня Конституційного Суду від 2003 року, яке визначає, що головою КМДА може бути призначена тільки людина, яку жителі столиці обрали мером Києва.

За його словами, аналогічна норма міститься і в статті 141 Конституції України. Зокрема, саме міський голова Києва має очолити виконавчий орган Київради – сьогодні це КМДА.

Кличка можуть звільнити тільки кияни, які обрали мене на виборах київським міським головою і поклали на мене відповідальність за зміни і перетворення в столиці. Киян сьогодні хочуть позбавити такого права,
– наголосив він.

Варто знати: Як змінився Київ за 5 років правління Кличка

Чиновник сказав, що проти нього зараз розгорнута кампанія з дискредитації президентською партією "Слуга народу".

"Я можу пов'язувати (своє звільнення, – 24 канал) тільки з тим, що представники партії влади, які мають бажання очолити мерію, ведуть проти мене кампанію з дискредитації", – додав він.

Окрім того, Кличко подав до суду на телеканал 1+1 і вимагає, аби журналісти довели чи спростувати оприлюднену про нього інформацію.

Також мер столиці пообіцяв, що буде і надалі працювати і втілювати зміни, які його команда розпочала у Києві.

Кличко прокоментував своє звільнення з посади голови КМДА на брифінгу: відео

Що відомо про звільнення Кличка? Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Відповідне звернення уряд 4 вересня направив президенту Володимиру Зеленському.

За словами прем'єра Олексія Гончарука, немає жодних сумнівів у тому, що в Києві не припинилася корупційна практика та досі існують групи, які сильно впливають на діяльність адміністрації.

Чому між Кличком і владою виник конфлікт?

Глава Офісу Президента Андрій Богдан у липні заявив, що до нього нібито підходив "адвокат одного зі смотрящих" в Київраді і просив залишити Кличка в кріслі глави КМДА. За це він обіцяв главі ОП навпіл ділити немалі кошти , які приносить робота з місцевим бюджетом Києва.

Мер Києва миттєво відреагував на такі закиди. Спочатку він назвав слова Богдана "байками зі склепу", а ще – "повною нісенітницею та некомпетентністю". Після такої заяви Кличко звернувся до НАБУ. Він наголосив, що такі висловлювання Богдана підлягають перевірці у межах досудового розслідування, оскільки можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень.

24 липня 2019 року глава Офісу Президента Андрій Богдан звернувся до Кабінету міністрів з проханням розглянути відставку Віталія Кличка з посади голови КМДА. Проте, уряд Гройсмана не розглянув його, адже порядок денний засідання вже був визначеним. Згодом колишній глава Кабміну пішов у відпустку і засідання уряду не відбувалися.