Замана заявив, що в розпал Євромайдану тодішнє керівництво держави на чолі з Віктором Януковичем намагалося примусити його як начальника Генштабу ввести війська до Києва.

Дивіться також: Розгляд справи Януковича: екс-заступник ВМС України розповів деталі анексії Криму

Йшлося про залучення Збройних сил до посилення об'єктів, наведення конституційного ладу в Києві,
– сказав він під час допиту у справі про держзраду Януковича.

Екс-начальник Генштабу уточнив, що подібні команди надходили від тодішнього міністра оборони Павла Лебедєва. Замана зазначив, що також спілкувався з екс-главою СБУ Олександром Якименком та екс-генпрокурором Віктором Пшонкою, які запевняли його, що законодавство дозволяє це зробити.

На той час уже був введений план антитерористичної операції. Але в законі про антитерористичну операцію чітко написано, які завдання можуть виконувати Збройні сили. Я погодився тільки на перекидання військово-транспортних вертольотів Мі-8 в місто Васильків, оскільки це передбачено законом,
– сказав у суді колишній головнокомандувач ЗСУ.

Читайте також: Янукович бурхливо зреагував на дозвіл суду на заочне розслідування у справі Євромайдану

Він додав, що наказ про його звільнення тодішній президент Віктор Янукович підписав 18 лютого 2014 року, після того, як Замана відмовився виконувати розпорядження для залучення військових для забезпечення охорони та оборони будівлі СБУ у Львові.

"Після перепалки (з тодішнім міністром оборони Лєбедєвим, – ред.) я заявив, що це розпорядження не віддам. В той же день мені доповіли, що президент України підписав указ про моє звільнення", – сказав Замана.