Нацгвардія та гармати у центрі Києва

Ще з опівночі до будівлі Верховної Ради прибули бійці Національної гвардії. Вони перекрили центр столиці. Встановили металеві огорожі.

Дивіться також: Масштабний мітинг під Верховною Радою: відео

Як зауважила телеведуча Тетяна Даниленко, нацгвардійців в центрі столиці було більше, аніж під час підготовки параду до Дня Незалежності.

"Урядовий квартал наглухо заблокований. У дворі Жовтневого палацу тренуються бійці Нацгвардії – навіть під час параду на Хрещатику не було їх стільки. Та і настільки масштабного перекриття я ще не бачила", – зазначила журналістка.

Вже вранці 17 жовтня силовики повністю перекрили урядовий квартал. Будівлю парламенту оточили подвійним ланцюгом Нацгвардії і поліції.

Дивіться також: У центр Києва зігнали артилерію

У центрі Києва помітили навіть артилерію. На щастя, це не мало нічого спільного із анонсованими протестами. Справа в тому, що 17 жовтня до Києва з офіційним візитом прибув президент Мальти Марі-Луїз Колейро Преко. Тож ці гармати дали вітальний залп. Попри це, звуки вибухів добряче налякали киян.

Хто мітингував у Києві та чого вимагали

Раніше акцію протесту анонсував екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. До протестів долучились також декілька політичних сил та громадських організацій, серед яких Автомайдан, Антикорупційний штаб, Громадський рух "ЧЕСНО", Ініціатива реальних дій, Реанімаційний Пакет Реформ, Центр протидії корупції, Всеукраїнське об’єднання "Свобода", громадянський рух "Хвиля", політична сила "Альтернатива", партія "Демократичний Альянс", політична партія "Національний Корпус", партія "Об’єднання Самопоміч", а також народні депутати України Юрій Дерев’янко, Світлана Заліщук, Павло Костенко, Юрій Левченко, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Володимир Парасюк, Олег Петренко, Єгор Соболєв, Семен Семенченко, Віктор Чумак.

Читайте також: Будівля Ради у Києві оточена подвійним ланцюгом правоохоронців: з'явились фото

Напередодні учасники підписали Меморандум про проведення всеукраїнської ненасильницької акції. Протестувальники висувають 3 головні вимоги:

- запровадження пропорційної системи з відкритими списками на виборах до Верховної Ради;

- скасування депутатської недоторканності;

- створення незалежного антикорупційного суду.

Тим часом на вулиці Інститутській пройшла "альтернативна" акція протесту, яку організувала партія Вадима Рабіновича "За життя". Кілька сотень активістів, яких привів Рабінович, так і не змогли пояснити, за які ідеї мітингують. При цьому є інформація, що акція була проплаченою.

Реакція влади

Президент України Петро Порошенко оперативно відреагував на вимоги активістів та того ж ранку запропонував Верховній Раді внести зміни до Конституції в частині недоторканності депутатів парламенту. Проект закону відзначений як невідкладний.

За пропозицією Порошенка, закон, що скасовує депутатську недоторканність, має вступити в силу з 1 січня 2020 року.

При цьому члени фракцій "Самопоміч" та "Батьківщина" у Верховній Раді розкритикували цю законодавчу ініціативу президента. Вони вважають неприйнятним зняття недоторканності з нардепів з 2020 року.

Якщо з 2020 року (законопроект передбачає зняття недоторканності ), який сенс? Це насправді індульгенція, як сказали колеги, тим, хто обкрадає державу. Це безглуздо. Це насмішка над людьми, які за це переживають 20 років,
– заявив глава фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Тим часом мітингарі заблокували виходи із Верховної Ради та заявляють, що не випустять депутатів з парламенту поки ті не розглянуть їхні вимоги. Як відомо, у другій половині пленарного дня депутати винесли на розгляд медичну реформу.

Депутатів заблокували у Раді

Сутички під Радою

Перші сутички біля будівлі парламенту відбулись близько 10 ранку. Так невеликі сутички виникли між "Автомайданом" та поліцією. Правоохоронці не пропускали їхні автомобілі. Тож активісти залишили свій транспорт і прийшли на акцію протесту пішки до Верховної Ради.

Ще одне зіткнення між поліцією та активістами відбулось близько 16:30. Між активістами та правоохоронцями виникла чергова штовханина, під час якої зламали одну з рамок металошукачів та виламали паркан.

За словами очевидців, поліція застосувала сльозозінний газ. За даними журналістів, постраждали щонайменше 2 людей: одного мітингувальника та правоохоронця забрали медики.


Поліцейський отримав травму голови під час сутичок під Радою (фото прес-служби МВС)


Один із протестувальників знепритомнів (фото Galya Plachynda)

Раніше під гарячу руку активістів потрапив нардеп від Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко. Він спробував пройти через натовп мітингувальників до будівлі Ради. Однак, у нього кинули яйце та почали скандувати "Мудак".

Дивіться також: Мітингувальники яйцем "атакували" нардепа Гончаренка

У свою чергу нардеп обізвав мітингувальників придурками і в супроводі поліцейського пішов у Раду.

Звичайно, не обійшлось без провокацій з боку одіозного депутата Володимира Парасюка. Конфлікт виник між ним та начальником Управління державної охорони України Валерієм Гелетеєм.

Під час словесної суперечки Володимир Парасюк зі словами "Хто га*нюк, б*ядь?" вдарив Валерія Гелетея ногою.

Що штовхнуло надрепа на такий відчайдушний крок – читайте за посиланням.

Парасюк вдарив Гелетея

Що буде далі?

Верховна Рада сьогодні не поставила в порядок денний жодного із законопроектів, яких вимагали активісти. Лідери БПП і НФ готові включити до порядку денного четверга дві з вимог протестувальників: скасування недоторканності і закони про вибори. Відтак, активісти планують перебувати біля Ради, допоки не будуть виконані їхні вимоги.

Станом на 17:20 мітингувальники встановили на вулиці Грушевського 14 наметів – 2 великі 10-місні армійські безпосередньо на проїжджій частині вулиці Грушевського і 12 маленьких двомісних наметів між вулицею і Маріїнським парком. Встановлення наметів триває.

Читайте також: Рада не виконає сьогодні жодної з вимог протестувальників, тому ми залишаємося, – Найєм