Жертва злочинної недбалості дорослих. 8-річна гімнастка Маргарита Лукашук, яка відпочивала влітку у таборі "Славутич" під Києвом, померла в лікарні "Охматдит" після понад двомісячної коми. Дитина отруїлась, перебуваючи у таборі "Славутич". Їй надто пізно надали медичну допомогу.

Читайте також: Як "чорні реєстратори" вирішують долю Одеського медичного університету

У цій історії вражає все: від дій керівництва табору до цинічних намагань себе відбилити, від інфантильності контролюючих органів на початку історії до надто бурхливої реакції самого генпрокурора у Фейсбук вже після трагічної розв'язки. В історії із цим непростим табором багато невідомих. Тут водночас в один колубок змішалися і трагедія однієї родини, і великий бізнес, і велика політка.

Те, що до Маргарити ніхто не постраждав від такого лідерського відпочинку, на моє переконання скоріше - щасливий випадок, а не закономірність,
– зазначила журналіска-розслідувач Інна Попович.

Ні для кого вже не секрет, що табір юридично до цього часу належав коханці Януковича. А от нещодавно, генпрокурор Луценко повідомив про те, що табір таки передали у державну власність.

"Це сталось 19 вересня, рівно через 7 днів після смерті Марго. І просто вражає, як йому вистачило совісті швиденько це все провернути одразу після трагедії. Так? Адже впродовж чотирьох років суди тягнулися настільки в'яло, що вже ніхто й не вірив, що це колись відбудеться. Мені стало відомо, що з 2014 року пані Полєжай до табору немає ніякого відношення. Як і більшість майна та бізнесів сім'ї Януковича, Але це не офіційно. Тепер же пост у фейсбучику Луценка це все узаконив. Звісно, це все було б лише здогадками, якби у мене не було залізних аргументів", – додала Інна Попович.

табір славутич
Табір "Славутич"

табір славучтич
Вхід у табір "Славутич"

Гасло "Лідер дитячого відпочинку", що зустрічає відвідувачів прямо перед входом до табору "Славутич", – мов сіль на свіжу рану Юлії та Ярославу Лукашуків. Через тиждень після позорону доньки вони знову тут – разом зі знімальною групою. Вони знову намагаються почути відповіді на питання, які ставили десятки разів.

Коли наша дитина просто спала і на неї ніхто не зважав, не надавав їй елементарно води попити, що могло врятувати їй життя...Тому... Питання до всіх,
– наголосив тато Маргарити Ярослав Лукашук.

Але ворота цієї так званої "ідеальної" установи для Юлі і Ярослава Лукашуків тепер назавжди під замком. Директор та адміністрація на контакт не виходять, а охоронець навіть не спромігся повідомити їх про наш приїзд.

табір славутич маргарита смерть
Дівчинка Маргарита

В табір 29 червня приїхала оздоровитись та підготуватись до змагань група з 28 дівчат зі школи спортивної гімнастики Дерюгіної. А вже на третій день так званого "відпочинку" 12 гімнасток почали скаржитись на біль у животі. Їх направили до медичного ізолятору табору. Мама Маргарити розповідає, що телефоном з табору повідомили про отруєння, але запевняли – стан дівчинки стабільний і переживати не варто. Утім, коли Юля врешті приїхала і побачила доньку, то була просто шокована.

І я їй тоді кажу: Маргариточко, вставай, я тебе відведу в туалет. Вона каже: мамулічка, я не зможу йти. На що там бабуся каже: що ти обманюєш? А коли я вже підняла свою дитину, вона знепритомніла. Ми поклали на ліжко, я почала кричати: викликайте швидку, чому стан моєї дитини такий, якщо ви мені говорили інше в телефонному режимі, ми постійно спілкувалися,
– розповіла подробиці мама Маргарити Юлія Лукашук.

Головний лікар табору "Славутич" який мав би рятувати дітей, ось цей поважний пан – Микола Шацький.

шацький табір славутич
Головний лікар табору Микола Шацький

Але у той день, його не було на робочому місці. Не з'явився він і після повідомлення про отруєння дітей, а жінка, яка надавала першу невідкладну допомогу і запевняла маму Маргаритки, що хвилюватися не варто, виявилась звичайною адміністраторкою. Що й говорити, у відповідальних осіб справи були куди важливіші за здоров'я дітей.

Тут була санстанція, тут була прокуратура, нікого не пускали на територію. Зі слів батьків, які тут були, і прокурорів, і поліції, їх не пускали на територію. І все, що творилось за парканом – це все для того, щоб замітати сліди, а діти були одні, без нагляду,
– згадує тато Маргарити.

Виявляється, Шацький – єдиний кваліфікований медик у штатному рокладі табору, та й того фатального дня його не було на території. І цей факт має просте пояснення – у лікаря є ще одна робота, і судячи з усього, більш важлива. Він працює і у службі невідкладної допомоги Переяслав-Хмельницького. Запитати, чому не кинувся рятувати дітей, як влаштована медична організація у таборі "Славутич", журналісти поїхали прямо на робоче місце Шацького. Аби не налякати медперсонал Переяслав-Хмельницької лікарні, озброїлись прихованою камерою.

Читайте також: Для кого на Київщині "зелений тариф" перетворився із екологічного у прибутковий: розслідування

Ситуація, випадковими свідками якої стали журнлаісти, шокувала, але водночас і розставили всі крапки над "і" про рівень відповідальності медиків цього закладу. В коридорі під приймальним відділенням понад годину чекає матір із дитиною, в якої висока температура. Надавати допомогу хворим ніхто не поспішає. Довелось втрутитись.

Врешті, журналістам вдалося віднайти медсестру, яка виправдовувала свою відсутність обідньою. Та ми не полишили пошуків Шацького. Зрештою знайшли керівника відділення екстреної допомоги, де він працює, але медика на роботі не було. За дивним збігом обставин після трагедії він поїхав до Києва підвищувати свою кваліфікацію. Ну що ж, тоді на питання нехай відповідає начальник.

На той час дитина була стабільна. Стан дитини погіршився на території лікарні в реанімаційному відділенні. Ми її привезли і після цього її доставили в інфекційне відділення, стан дитини був стабільний,
– заявив головний лікар "Переяслав-Хмельницької станції екстреної медичної допомоги" мирослав Демків.

"Коли вже Маргаритка померла, до нас надійшло кілька анонімних звернень від жителів Переяслав-Хмельницького. Вже після цієї трагедії вони не змогли мовчати. Утім, відкрито говорити бояться, при чому на повному серйозі говорять про підпал житла. Тому наступний епізод, який ми записали з колишнім працівником цього табору, я просто не можу не показати, але зі зрозумілих причин, ми не будемо його показувати, називати ім'я, і навіть змінимо голос, бо речі які відбуваються за огорожою, а особливо в тому ж таки харчовому блоці, просто не вкладаються в голові", – продовжила журналістка-розслідувач Інна Попович.

Читайте також: Чи здатна поліція навести лад на дорогах та запобігати трагедіям: розслідування

Ця людина розповідає про особливості своєї роботи у таборі "Славутич". І зізнається: отруєння у цьому закладі відбувались і раніше. Але до таких страшних наслідків не доходило, тож усі конфлікти із батьками вирішувались мирно. Та водночас наш співрозмовник наголошує: отруєння гімнасток не було випадковим.

2 накладних у них. Ось вони купують в "Екомаркеті" продукти списані, що не треба, в табір завозять... За Бориспіль їздили в "Екомаркет", те ж саме. І у них там одна накладна – на ікру, на таке, це дітям треба, але цього ж ніхто не бачить, а друга накладна – то що реально,
– розповів колишній працівник табору.

А це Олена Галіней, директор табору "Славутич".

табір славутич галіней
Олена Галіней, директор табору "Славутич"

З нами спілкуватись навідріз відмовилась, і вище ми розповіли про реакцію охоронця табору, коли ми туди приїхали. Та ці ворота зачинені не для всіх журналістів. Одразу після отруєння дітей у липні, директорка запросила особливих журналістів на закриту від світу територію і любязно надала інтервю невідомому ресурсу з ютубу і так званій програмі журналістських розслідувань"Територія закону". Отруєння пояснила дуже просто.

Можу точно з впевненістю сказати, що технологія харчування нашої кухні не могла послужити. У нас є ще 200 дітей, які відпочили і благополучно виїхали з цієї території, яких ця проблема не торкнулася. Ця проблема била виключно локальною, стосувалася вона цієї групи, і не всієї групи. Щось якось частина дітей з цим зіткнулася,
– ствредила директор табору "Славутич" Олена Галіней.

табір славутич
Страви, які рекламував табір

табір славутич
Фото реальних страв, їх випадково зафіксували батьки, коли привезли дітей на відпочинок

"Коли ми зайшли, побачили цю їжу, там була якась незрозуміла каша, з її вигляду я навіть не міг зрозуміти, що це за каша, сказали, що перловка. Сосиска, огірок, може ще шось. І я ще сказав – наші діти попали в армію", – прокоментував тато Маргарити.

Читайте також: Як українські підприємства гостинно приймають російські судна, а СБУ про це ані сном, ані духом

Але на думку Галіней, яку вона висловила у цьому інтерв'ю, причина отруєння дівчат була не у стравах з їдальні, а виключно у йогурті, який неналежним чином зберігала тренер гімнасток. Але кожне слово Олени Галіней можна заперечити, уважно вивчивши протокол випробувань Держпродспоживслужбою у Київській області приміщень харчоблоку табору "Славутич". Бактерії кишкової палички виявили на спецодязі кухара, на столі готової продукції, і навіть на тарілці для готових страв.

За результатами виявлено бактерії групи кишкової палички, патогенний стафілокок, також повторно було виявлено збудник легіонеліозу. Тобто це все підтверджує, що це могло спровокувати, бути причиною захворювання,
– підкреслив начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Арзу Акберов.

Але на цьому історія не завершилась. Після проведених перевірок ця служба рекомендувала припинити відпочинок дітей і надала 10 днів на усунення виявлених порушень. Утім, для керівництва табору гроші куди важливіші, ніж здоровя дітей, а відтак відправляти додому маленьких відпочивальників, ніхто не збирався. Ба більше, повторно проведена бактеріологічна експертиза показала результати один в один з попередніми. Керівництву дали ще 10 днів. Утім, вже втретє, на територію табору Держспоживслужбу просто не допустили.

Нами було викликано поліцію і поліцією зафіксовано той факт, що вони не допустили і порушили ст. 11 ЗУ, де вони зобовязані допускати орган державного нагляду для перевірки,
– додав Арзу Акберов.

За фактом отруєння дітей у таборі "Славутич" поліція Переяслав-Хмельницького зареєструвала кримінальне провадження, от тільки за 2 з половиною місяці попри результати експертиз Держпродспоживслужби та очевидних порушень, правоохоронці і не спромоглися зупинити роботу табору. І лише після смерті Маргарити недолуге районне слідство передали до поліції області.

Більше про моторошні подробиці життя у таборі "Славутич" – дивіться у програмі.