Справу про зупинення будівництва довго розглядали у суді. Активісти запевняють, що демонтаж – це ще не кінець боротьби.

Читайте також: В Одесі будинки просто зникають у проваллях: фото жахливих зсувів

Комунальники вивозять будівельне спорядження компанії "Маркон" з вулиці Фролівської. Фірма фактично захопила проїжджу частину, встановила кран навіть на ділянці, яку не орендує.

Забудовник хоче звести на Андріївському узвозі 9-поверховий готель. Хоч на вулиці, яка частково охороняється ЮНЕСКО, не можна будувати більш, ніж 3 поверхи. І лише після того, як тут з'явились 2 поверхи паркінгу та поверх готелю Київрада таки почала реагувати на порушення. Видала припис про призупинення будівництва і навіть почала процедуру розірвання оренди на ділянку.

Боротьба за історичну вулицю триває понад 5 років.

За часів влади Януковича було отримано всі погодження. Навіть від громадських організацій, не кажучи вже про Міністерство культури, службу національної спадщини і так далі. Тобто всі дозволи було отримано ще тоді,
– зазначив народний депутат України Ігор Луценко.

За останні кілька років забудовник встиг зруйнувати частину гори та вирубати дерева. Через це стався зсув ґрунту, а сусідні будинки почали руйнуватися.

Суд порушень в руйнуванні Замкової гори не побачив, тому активісти самотужки почали розбирати паркан навколо будівництва та поали протестувати проти бездіяльності влади.

Місцеві показують на фото, як місцевість виглядала понад 30 років тому. Замкова гора ціла і неушкоджена.


Андріївський узвіз колись (справа) і зараз (зліва), де почали будувати готель

Та таким Андріївський узвіз навряд чи колись знову буде. Зараз активісти судяться за те, щоб готель хоча б не був 30-ти метровим. Дізнатись позицію самої компанії не вдалось: представники забудовника на місці ситуацію не коментували, а контакти компанії на їх сайті не дійсні. Якщо міська влада розірве договір оренди з фірмою, то за ділянку на конкурсі боротимуться інші забудовники.

Нагадаємо, заступник міністра регіонального будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе зазначив, що в оновленому проекті ДБН щодо планування та забудови територій введуть максимально допустимий відсоток забудови ділянки, щоб унеможливити її суцільну забудову по всьому периметру без благоустрою для жителів.