Проводити військовий парад на День Незалежності в Україні почали з 24 серпня 1994 року. Традиційно, День Незалежності в Україні – вихідний.

Є лише декілька виключень. Так, у 2000 році парад провели без танків та авіації через брак коштів. У 2002 році День Незалежності пройшов у жалобі – через трагедію на Скнилівському аеродромі, тоді загинуло 77 осіб.

У 2010 році, коли до влади прийшов Янукович, військовий парад в Україні відмінили. Уперше за багато років не було єдиного Богослужіння у Софії Київській за присутності президента та представників різних конфесій, представлених в Україні.

В 2017 році, попри те, що на Донбасі й надалі триває війна, на 26-ту річницю Дня незалежності України військовий парад у Києві проведуть. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

"Кабінет Міністрів України в рамках підготовки до відзначення 26-ї річниці Незалежності України затвердив план урочистих заходів, який передбачає, зокрема, проведення параду військ на вулиці Хрещатик у Києві, сприяння національному телепроекту "Українська пісня" у Львові, а також забезпечення створення різних медійних, освітніх, культурних проектів, зустрічей, дипломатичних прийомів та пам'яті героїв, які віддали життя за незалежність України", – йдеться у повідомленні.

Тест: Як добре ви знаєте Україну

Всього на День Незалежності заплановано понад 15 заходів, в тому числі заходи безпеки і підтримання правопорядку в Києві та інших містах і селах України.