Мітингувальники не пропускали навіть громадський транспорт, повідомляє кореспондент 24 каналу. "Протестувальники" заявляли, що акція триватиме аж до продовження мораторію на продаж землі. Однак за дві години "активісти" розійшлися.

Цікаво: Ринок землі і децентралізація: чи стануть протести масовими

У нинішній акції взяли участь близько 200 членів "Національного корпусу". На місці також працюють представники поліції діалогу.

Протестувальники тримають у руках плакати з закликами до влади:

  • "Руки геть від державних земель!";
  • "Ні – знищенню села";
  • "Продамо землю – втратимо майбутнє";
  • "Землю – фермерам, а не олігархам".

Активісти перекрили Хрещатик: дивіться відео 24 каналу

Чому протестують проти ринку землі?

"Протестувальники" вимагають не допустити ухвалення у другому читанні законопроєкту про ринок землі. Вони начебто виступають проти скасування мораторію на продаж земельних угідь компаніям та іноземцям.

Про реальні причини мітингів проти ринку землі розповів економіст Сергій Фурса. Він зазначив, що продовження мораторію на продаж землі ще більше обмежить права власників землі. Водночас агробізнес продовжуватиме отримувати свої надприбутки. "Агросектор в Україні – це бізнес. І вони заробляють і на тому, що недоплачують власникам паїв. Агролобі дуже проти того, щоб їхні прибутки перерозподілялися більш справедливо", – заявив він.

Що відомо про законопроєкт щодо ринку землі

13 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2178-10. Документ скасовує заборону на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року. До проєкту закону подали приблизно 5 тисяч правок, які можуть затягнути розгляд документа на місяці.

У проєкті закону передбачені обмеження концентрації землі у власності однієї фізичної чи юридичної особи:
не більше за 35% землі в об'єднаній територіальній громаді (ОТГ);
не більше 8% землі в області;
не більше за 0,5% землі у країні загалом.

Окрім того, в законопроєкті прописали заборону купівлі земель компаніями, в яких кінцевий бенефіціар – іноземець. Однак не постійну заборону, а тимчасову – до 1 січня 2024 року. Тобто це означає, що землю можна буде продавати іноземцям, але через 4 роки. Згодом Зеленський заявив, що винесе це питання на референдум, а правки до закону внесуть між 1 і 2 читанням.

За словами міністра економіки Тимофія Милованова, якщо в Україні не запустити ринок землі, то її економіка втратить щойнаменше три відсотки ВВП, а це кілька мільярдів гривень.

Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. А продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.

де є мораторій на продаж землі
У яких країнах продаж сільгоспземлі заборонений / Інфографіка 24 каналу