Про які звуки ідеться?

Про звуки, схожі на звуки вибухів. Не феєрверків, як наголошують більшість із тих, хто про них заявляв. Багато хто також повідомляв про те, що у них вібрували вікна.

Читайте також: Вибухи в Калинівці: що відбувається і наскільки це серйозно?

Де їх чули?

Звуки вибухів чули практично по всій території міста: у центрі, на Печерську, в районі Дарниці, на Оболоні, Троєщині, Солом'янці, Лук'янівці, Дорогожичах, Софіївській Борщагівці, на Харківському масиві. Також "зачепило" прилеглі до Києва населені пункти: повідомлення про звуки вибухів і тремтіння вікон надходили із Бучі, Ірпіня, Вишгорода, Хотянівки та Глевахи.

Які є версії?

Різні. Дві найбільш поширені – кияни чули звуки вибухів боєприпасів у Калинівці або звуки навчань, які проводила Нацгвардія. Третя, менш поширена – це був салют. Її практично одразу відкинули, як найменш вірогідну.

Чи могли звуки вибухів бути відлунням Калинівки?

Малоймовірно. Опитані журналістами сайту "24" артилеристи та спеціалісти із мінно-вибухової справи зазначили, що для того, аби вибухи у Калинівці було чути на таку відстань, вони мали би бути набагато потужнішими. Відтак, скоріше за все, джерело звуку перебувало десь біля Києва.

Разом з тим, фізики зазначають, що вирахувати дальність розповсюдження звуку у цьому випадку неможливо через недостатню кількість вихідних даних. При цьому, один із науковців зазначив, що у цій ситуації емпіричні дані у артилеристів та саперів більш надійні.

Що кажуть у держслужбах?

Нічого конкретного. Речник київської поліції Оксана Блищик підтвердила, що громадяни у різних районах повідомляли про звуки, схожі на вибухи, однак сам факт вибуху жодного разу не підтвердився.

Речник Держслужби з надзвичайних ситуацій Києва підтвердила, що звуки вибухів багато де чули, але у їхній службі жодних звернень щодо вибухів від киян не отримували. Жодних надзвичайних ситуацій на території Києва чи області протягом цієї ночі зареєстровано не було. Те ж саме заявили і у Службі безпеки України. Неофіційно представники частини відомств пояснювали звуки вибухів, які наполохали киян, чуткою про навчання і стрільби, які проводить Нацгвардія. Однак у Нацгрвадії на різних рівнях цю інформацію спростували.

Нагадаємо, ввечері 26 вересня приблизно о 22:00 стало відомо про вибухи боєприпасів на території арсеналу Міністерства оборони України поблизу Калинівки, що за лічені кілометри від Вінниці. Місцеві діляться моторошними кадрами з місця надзвичайної ситуації. Вночі туди прибув прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

До ліквідації загрози залучено понад 1200 людей та 50 одиниць техніки. З Калинівки та прилеглих населених пунктів евакуювали близько 28 тисяч осіб. Повітряний простір над Калинівкою в радіусі 50 кілометрів закрили. Також змінено графік руху 47 потягів. За фактом вибухів на артскладах у Калинівці прокуратура почала провадження за статтею 113 "Диверсія".