Акція важлива, адже в таких лампах є небезпечні гази ртуті. А одне з імпровізованих звалищ таких ламп зовсім нещодавно активісти знайшли в Києві. Небезпечних ламп там було близько трьох тисяч. Тоді, щоб їх переробити, столична влада підняла на вуха комунальників. Адже кожна з таких ламп може містити до трьох міліграмів парів ртуті.

Проте переробити такі лампи у Києві доволі складно. У столиці раніше існував один пункт прийому таких відходів, та згодом його закрили. Адже подібна робота фактично волонтерська.

Деякі підприємства у яких є ліцензія насправді не мають ніяких потужностей для утилізації. Вони приймають лампи за будь-якою собівартість, лиш би прийняти, а потім вивозять їх в ліс,
– працівник компанії з утилізації небезпечних відходів Денис Миронець.

І такі випадки стаються ледь не щодня, зазначив еколог. Погодився з ним і керівник Київкомунсервісу Євгеній Русін. Він запевняє, що це проблема закону, адже він зобов’язує здавати лампи ліцензованим компаніям та не передбачає відповідальності за неправильну переробку.

Тому столичні керівники вирішили піти іншим шляхом та планують встановити 140 спеціальних контейнерів вже до кінця червня.

Читайте також: Зелене світло природі: чим замінити поліетиленові пакети