Проєкт "Вторгнення" вражає своєю оригінальністю, бо поєднує скульптуру, живопис та звукову інсталяцію. Він встановлює зв’язок між античною традицією бюстів на постаментах і футуристичними образами марсіан на літаючих тарілках, які міцно вкоренились у колективній уяві протягом ХХ століття. Звуковий супровід проєкта "Вторгнення" – від Еріка Шведа.

Не пропустіть! Геніальний український художник Іван Марчук презентував останню виставку в Києві: фото

Прибулець Юрія Мусатова – візуальна метафора інакшості, маніфест креативної особистості. Образ прибульця, людини "не з цієї планети", є найбільш розповсюдженим, коли ми хочемо дати характеристику когось, хто відрізняється від усередненого загальноприйнятого соціального образу. Інколи творчим людям доводиться стикатися з подібним несприйняттям, що провокує відсторонене світовідчуття. Згадаємо пісню Стінга "Englishman In New York": "I’m an alien, I’m a legal alien..."


Прибулець Юрія Мусатова

Для митця Юрія Мусатова цей проєкт має особисте значення:

У кожному з нас живе безліч різних образів, які під впливом обставин можуть знаходити "вихід", змінюючи нашу поведінку і навіть зовнішні прояви. У кожному з нас є незвідана частинка – прибулець, з яким ми живемо та співіснуємо. Це проєкт про кожного з нас, у тій чи іншій мірі.

Директорка галереї Мирослава Хартмонд розповіла про своє перше знайомство з проєктом:

"Вторгнення" в наш арт-простір почалось у червні цього року, коли на виставці фотографій з особистого архіву Ганса Ґіґера показали прибульця Юрія Мусатова. Це символічно, тому що Ґіґер створив образ "чужого" для однойменного фільму, якому виповнилось 40 років. Попри свою схожість на створіння з уфологічного пантеону, у витонченій пластиці прибульців Мусатова та в їхній безмежній варіації кольорів, форм і матеріалів не складно впізнати руку видатного українського митця.

Хто такий Юрій Мусатов? Український сучасний митець, найбільш відомий своїми керамічними творіннями. Народився у 1981 році в Конотопі Сумської області. 2008 року закінчив Львівську національну академію мистецтв, факультет декоративно-прикладного мистецтва, відділення художньої кераміки. Член Національної спілки художників України, член Міжнародної академії кераміки в Женеві. Постійний учасник персональних і групових виставок, симпозіумів, бієнале кераміки в Іспанії, Італії, Китаї, Південній Кореї, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, США, Таїланді, Туреччині, Угорщині, Швейцарії. Живе та працює в Києві.

Що таке Triptych: Global Arts Workshop? Провідна українська галерея сучасного мистецтва, розташована в самому серці Києва. З 1988 року представляє найкращі приклади українського живопису, скульптури і фотографії в одному з історичних будинків "українського Монмартра" Андріївського узвозу. Креативна місія галереї – будувати мости між Україною та світом завдяки різноманітній культурній програмі, що включає виставки українських і зарубіжних митців, лекції, конференції, воркшопи, покази фільмів, а також дослідницьку і видавницьку діяльність.