Найпопулярнішу партію – "Батьківщину" Юлії Тимошенко підтримує усього 12% населення. І це перше місце! На другому – "БПП" із 9% і на третьому – партія "За життя", майже з тим самим результатом.

Для фаворитів, "Батьківщини" і "БПП", ці рейтинги – скоріше показник зневіри людей, ніж їхньої підтримки. А от для проекту "За життя", несподіване 3-ме місце – можливість набити собі ринкову ціну. Поясню, як саме.

Читайте також: Який прибутковий бізнес приховує сім'я Луценка

Партія "За життя" з’явилась на політичному олімпі у 2016 році, на місці колишньої партії "Центр". Лідер партії Вадим Рабінович пройшов до Верховної Ради за списком "Опозиційного блоку".

У Рабіновича яскрава біографія. У радянські роки він встиг відсидіти у в’язниці, у часи незалежної України займався медіа-бізнесом. Був одним із засновників "Студії 1+1", потім власником видавничого дому "Столичні новини" і навіть футбольного клубу "Арсенал".

У 2013-му році він спробував продати клуб Олександру Онищенко. Онищенко, який є фігурантом розслідувань НАБУ і втік закордон, згадує, як Рабінович обманув його.

Сказав, що у клубу 5 мільйонів доларів боргу, а виявилось кілька сотень.

Онищенко заплатив ці 5 мільйонів, ще 5 мільйонів витратив на утримання команди, а потім, побачивши, що клуб на нього не переоформили, закінчив будь-які ділові стосунки із Рабіновичем. А клуб збанкрутів.

Вадим Рабінович та Олександр Онищенко
Вадим Рабінович та Олександр Онищенко

Також у Рабіновича був телеканал NewsOne, який він продав своєму нинішньому однопартійцю Євгену Мураєву. Обидва вони вихідці із Харківської області. Тільки поки Рабінович займався медіа, Мураєв пробивав собі кар’єрний шлях у політиці.

Минулого скликання він був депутатом "Партії регіонів" і голосував за "диктаторські закони".

Навіть більше, у 2014-му році, він допоміг втекти з України в Росію Миколі Азарову, колишньому прем’єр-міністру. Мураєв відвіз його на авто із Харкова до Белгорода. Про це він сам розповів в одному з інтерв’ю.

Читайте також: Подарунки від держави: чому деолігархізація не зачепила Ахметова

Як же ці дві людини, за плечима яких, чого тільки не було, змогли набрати партійний рейтинг? Треба теж зазначити, що окрім Мураєва і Рабіновича у партії, серед впізнаваних облич, є ще Нестор Шуфрич. Набрати рейтинг "За життя" змогла виключно за допомогою телебачення.

Нардеп Нестор Шуфрич
Нардеп Нестор Шуфрич

На 112 каналі у Рабіновича є авторська програма "Кто кому Рабинович", він також частий гість на NewsOne. Євген Мураєв на NewsOne взагалі виступає регулярно.

Обидва критикують владу, Нацбанк і усіх чинних політиків. Грають на зневірі і розчаруванні людей. І намагаються переманити до себе електорат колишньої "Партії регіонів" і комуністів. Це мав би робити "Опозиційний блок", але там мало яскравих спікерів.

Читайте також: Наскільки відрізняється український середній клас від європейського: яскраві приклади

Медіаексперти зазначають, що Рабинович вміє достукатися до глядачів, підібрати потрібні слова і за рівнем популізму наздоганяє вже Тимошенко. Тільки це не має нічого спільного з політикою. Можна бути цікавим ведучим, але бездарним депутатом.

Подивімося, як оцінюють Рабіновича фахівці. У рейтингу політичних брехунів, Рабінович на 2 місці. За 3 роки роботи у парламенті, він взяв участь лише у 1,5% засідань.

Рабінович – секретар парламентського комітету, і навіть на свій комітет він ходить лише в одному із чотирьох випадків.

Підтримуючи "За життя", виборці свідомо обирають бездіяльність, провали і прогули. А ще порожні обіцянки, бо їх не буде кому виконувати. Усі партійні спікери на телеефірах.

Читайте також: Чим запам’ятався 2017 рік: підсумки року

Для чого тоді їм партія взагалі? Якщо робота у Раді нікого із лідерів "За життя" не цікавить. По-перше, це можливість провести у парламент на своєму рейтингу безліч людей. Щойно з’являється рейтинг, до політиків тягнуться спонсори, починаються домовленості.

Наприклад, "Опозиційний блок" дуже схожий на акціонерне товариство, де у кожного спонсора є своя партійна квота.

Так само може робити і "За життя". Або ж, піти на дуже дорогі домовленості і з тим самим "Опозиційним блоком", у якого партія відбирає електорат. І паралельно можна ще й домовлятися із владою. Інтереси виборців тут ні до чого.

Треба не забувати і про партійний курс. Мураєв – відверто проросійський політик. Шуфрич – близький соратник Віктора Медведчука, кума Путіна. Рабінович теж у прекрасних стосунках з Медведчуком.