Попередні представники ЦВК пересиділи на своїх посадах зайвих 4 роки. Через суперечки в парламенті, нардепи не могли узгодити кандидатури.

Читайте також: Скандал навколо нового ЦВК: експерт розповів деталі ситуації

Урочисто під аплодисменти із самого ранку нові члени Центральної виборчої комісії склали присягу у стінах парламенту. Обіцяли – у своїй роботі дотримуватися законів.

Присягаю Українському народу при здійсненні свої повноважень додержуватись Конституції України, законів України, позапартійної позиції,
– заявила член Центральної виборчої комісії Ірина Єфремова.

А вже після обіду нові члени Центрвиборчкому потрапили у свій перший скандал. Адже вирішили обирати керівництво на закритому засіданні. Журналістів не запросили. Ба більше – тих, хто дізнався про таємниче засідання та прийшов, не пустили. Тож громадські діячі викликали поліцію, адже побачили в діях новообраних членів ЦВК порушення законодавства.

ЦВК повинна відновити не те що довіру, вона має відновити сприйняття з боку суспільства, тому що настільки вже ця ситуація щодо зміни ЦВК зруйнувала довіру, що мова йде просто про нормальне сприйняття суспільством роботи цієї комісії,
– наголосив аналітик Громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев.

Поліція приїхала, але до зали засідань не дійшла. Почекала і.. поїхала! А тим часом керівництво все-таки обрали без участі журналістів. Головою стала Тетяна Сліпачук від від "Волі народу", секретарем – Наталія Бернацька від "Народного фронту", заступниками голови – Олег Конопольський від БПП та Євген Радченко від "Самопомочі". Пізніше ноовобрана голова ЦВК пояснила: коли засідання починалося жодних представників ЗМІ не було, а під час засідання журналісти вже не мають права заходити до зали.

Коли ми приїхали сюди, в нас не було ніякої інформації про ЗМІ, що хтось очікує. І ми якнайскоріше почали засідання, щоб вирішити технічні питання і мати змогу приступити до питань, які повинна вирішувати комісія,
– зазначила голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Варто зазначити, що оновити склад ЦВК мали б ще чотири роки тому, коли у більшості її членів сплив термін перебування на посаді. Однак і і Президент, і парламент процес затягували. Петро Порошенко двічі перевносив подання, востаннє – у січні цього року. Але в поданні виявилося на одного кандидата більше, ніж було вакантних місць (чотирнадцять на тринадцять) і свою пропозицію не вніс "Опозиційний блок".

сліпачук цвк
Голова ЦВК Тетяна Сліпачук

Тож між фракціями БПП та "Народним фронтом" виникли суперечки. Останні відмовилися голосувати, поки Порошенко не зменшить кількість кандидатів і не залишить одне вакантне місце для "Опозиційного блоку". Не знайшли іншого виходу, як збільшити склад ЦВК з 15 членів до 17. Зараз одне місце залишилось для кандидата від "Опозиційного блоку".

Читайте також: У ЦВК пояснили, чому провели перше засідання за закритими дверима

Поки що Центрвиборчком працюватиме не в повному складі. Тим не менше на їх плечах відтепер – проведення виборів в об'єднаних територіальних громадах, президентські та парламентські перегони у 2019 році.