Без шкоди для лісу

Загалом Держлісагентству належить 73% лісового фонду України. Тому постачанням новорічними ялинками займаються ще й інші лісокористувачі.

Як відзначили в прес-службі Держлісагентства, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках без шкоди для лісу, на площі 5 тисяч га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 мільйонів хвойних дерев різних порід віком від 1 до 10 років.

Щороку в грудні проводять рубку з метою догляду за лісом в загущених молодняках, де без збитків для лісу можна вибрати ще близько мільйона новорічних ялинок.

Також є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Асортимент

Найприйнятніша довжина для ялинки – близько двох метрів. Щоб досягти такої висоти, дереву необхідно рости 7-10 років. Водночас у агентстві лісових ресурсів відзначають: заготівля новорічних ялинок проводиться із розрахунку цифр, вказаних в заявках торгівельних організацій та споживачів.

Цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати близько 630 тисяч штук новорічних ялинок. У Держлісагентстві зазначають, що вирощені дерева вирубуються під замовлення покупців. Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, тоді їх віддають у дитячі садки, школи, а також для прикрашання церков на різдвяні свята.

У Держлісагентстві в Україні в якості новорічних ялинок вирощують сосну звичайну, сосну палласу (кримську), ялину європейську (смереку), ялицю білу (піхту).

Ціни

Цінова політика на новорічні ялинки у 2016 році залишається в середньому на рівні минулого року. Найдешевше їх можна буде придбати в лісництвах – по Україні середня ціна становить 56 гривень за метр.

Наприклад, у державних лісгоспах Полісся вартість новорічної ялинки (сосна звичайна) довжиною 1 м складе 30-40 грн. У лісостеповій зоні – в межах 50-60 грн (в основному сосна кримська). У Карпатському регіоні (ялина звичайна та ялиця біла) – 55-65 грн.

Ялинки в контейнерах в лісництвах продають за ціною від 145 до 200 грн.

А от штучна зелена красуня в інтернеті коштуватиме значно дорожче. Приміром, ялинка з назвою "Волинь" висотою 1,2 метра коштує 229 гривень, а 2,5 метрова – майже 900 гривень. Водночас за метрову розпушену сосну, треба буде віддати майже 350 гривень, триметрову – майже 3000 гривень.

Більш "елітні" ялинки, як от метрова штучна "смерека", в інтернеті вартує близько 700 гривень, півтораметрова – майже 1400 гривень, а триметрова – біля 7 тисячі гривень.

Новорічні базари

Якщо ж хочете відчувати в оселі справжній аромат ялинки – відправляйтеся за живою зеленою красунею на ринки. Зокрема, з 15 грудня, у Києві новорічні ялинки та сосни продаватимуть на 100 ялинкових ярмарках.

Традиційні ялинки та сосни, ялинки у горщиках, вуличні вінки з ялинових гілок, соснові і ялинові гілки для прикрас продаватимуться на місцевих ринках, у торгових центрах усіх районів столиці, а також під час щотижневих сільськогосподарських ярмарків.

Вартість ялинки залежатиме від її розміру. Наразі йдеться про 100 гривень за метрову зелену красуню.

Ялинки з етикетками

Не менш важливим є законність купленої живої ялинки або сосни.

До 2014 року маркували новорічні ялинки за допомогою бирок, які виготовлялися з пластику. Однак, враховуючи необхідність здешевлення процесу маркування новорічних ялинок та максимальної економії, знайдено куди вигіднішу альтернативу биркам – самоклейні етикетки. У Держлісагентстві зазначають: це дозволило майже в три рази скоротити витрати на маркування ялинок – з 1,75 гривень за бирку до 0,63 грн за самоклейну етикетку.

У агентстві зауважують: самоклейні етикетки виготовляються зі спеціального паперу, який повторно уже не використаєш, так як етикетки повністю руйнуються при спробі їх розклеювання. На думку експертів, саме завдяки доступнішим самоклейним етикеткам тіньовий ринок новорічних ялинок зменшився майже в два рази.

Самоклейні етикетки мають індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірити законність походження ялинки може кожен – варто просто ввести номер із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на цьому сайті. Якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Штрафи

За незаконну вирубку чи пошкодження дерев лісопорушникам доведеться сплатити штрафні санкції за незаконну вирубку дерев а також відшкодувати, в залежності від діаметру стовбура, завдану шкоду – від 355 до 1607 гривень.

Розмір шкоди, заподіяної внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду складає від 246 до 1221 гривні – в залежності від діаметру стовбура та місця вирубки.

За незаконну вирубку в межах міст та інших населених пунктів вам доведеться викласти ще більше – від 1152 до 1852 гривень.

Крім того, лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев – від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи – від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

Разом з тим, у передноворічний період 2015-2016 років під час рейдів було затримано 758 лісопорушників, які незаконним шляхом зрубали 1,3 тисячі хвойних дерев, розповідають в Держлісагентстві. На правопорушників було накладено 58,6 тисяч гривень адмінштрафів. Окрім того, винними особами відшкодовано шкоди, заподіяної лісу, в сумі 175,1 тисячі гривень.

Читайте також: Новорічна вечірка: ціна питання