За збігом обставин вибух стався поблизу дому глави Інституту Нацпам'яті Антона Дробовича. Він поділився деталями вибуху на своїй фейсбук-сторінці.

Актуально У київській багатоповерхівці стався потужний вибух, є загиблі: останні новини

Що розповідають очевидці про вибух газу в багатоповерхівці

  • За словами Дробовича, мешканці під домом кажуть, що сусіди були вдома, а одна жінка вийшла з квартири у справах, а тепер нема куди повертатися.
  • Він додав, що вона намагається прорватися в сльозах назад додому, каже, що чоловік вдома лишився – рятувальники не пускають.
  • Газ перекрили за 10 – 15 хвилин після вибуху у всьому домі. Водночас люди говорять, що тиждень тому познімали лічильники для заміни.

Квартира, яка була над сьомим поверхом просто провалилася вниз. В один момент впала підлога, а в квартиру на п'ятому поверсі провалилася більшість перекриттів і речей з усіх верхніх зруйнованих квартир,
– розповів Дробович.

Що розповідають врятовані мешканці будинку

Одна жінка розповіла, як рятувалась після вибуху. За її словами, вона прокинулася від того, що її немов би щось сильно штовхнуло і підкинуло вгору. Вона додала, що врятуватися із власної квартири їй допоміг сусід. Він виламав вхідні двері до помешкання жінки, бо їх заклинило.

Виникло відчуття паніки. Ще толком не знаючи і не розуміючи, що сталося, я побігла до вхідних дверей. Вони не відкривалися… Сусід буквально виламав мої двері. Я забігла до нього в квартиру і побачила, що від його квартири залишилася тільки частина – коридор уцілів, а от замість однієї кімнати залишилася суцільна діра, кімнати не залишилося фактично,
– розповіла жінка.

Вона додала, що протягом години її та інших мешканців пожежники евакуювали через дах. Однак люди не змогли забрати речі.

Хлопець Антон розповів, що вибух застав його зненацька. Він перебував у своїй кімнаті, спілкувався з друзями у месенджері, як враз все навколо почало рушитися та сипатися, гуркотіти.

У коментарі УНІАН він розповів: не відразу зрозумів, що відбувається.

Виходжу в коридор, там мама кричить. Біжу в зал до батька – все засипано уламками бетону. Я кричу: "Тату, тату". Він не відгукується,
– пригадав Антон.

Його мама Тетяна зі сльозами на очах розповіла, що вибух був такий, що в повітрі стояв туман із бетонної пилюки.

"Дихати було нічим. І я кличу чоловіка: "Саша!" Він не озивався, але, начебто, шарудіння з-під завалів були. Начебто були..." – додає вона.

Водночас, Антон продовжував телефонувати батьку на мобільний, та він не бере слухавку.

Під завалами чоловіка шукають рятувальники.

Жителі дому також припускають, що епіцентр вибуху міг бути у квартирі пенсіонерки Людмили Яківни (ймовірно, йдеться про першу жертву трагедії – 24 канал). За словами сусідів, жінка – колишня вчителька, була місцевою активісткою. Незадовго до інциденту вона впала та через сильний забій перестала виходити на вулицю.

Дивовижним чином врятувалися 14-річна дівчинка з квартири на 6 поверсі. Вона перебувала у ванній в момент вибуху. Її крики про допомогу відчула інша сусідка. Дитина не хотіла покидати квартиру, бо там перебувала її мама. От лише вона опинилася під метровим завалом. Звідти спершу було чути стогони, однак за кілька хвилин вони стихли.

Сусідка таки вивела дитину з розвалин.

Витік міг бути в декількох місцях

  • Очевидці в коментарі журналістам 24 каналу розповіли, що можливо, витік газу був у декількох місцях і вже давно, а зараз дійшло до критичного стану.
  • Поруч з квартирою, де ймовірно був епіцентр вибуху газу, живе літня сусідка, яка могла просто не почути запаху, тому не звернула оперативно уваги на це.

Чи був вибух газу

Деякі очевидці кажуть, що вибух не був схожий на вибух газу і підозрюють, що джерело могло бути іншим.

Цю версію не відкидає й глава МВС Арсен Аваков. Він запевнив, що зараз вибухотехніки взяли на експертизу матеріали.

Водночас за словами жінки, яка живе на 9 поверсі будинку нещодавно до мешканців приходили газовики, які знімали на повірку прилади обліку побутового газу. Жінка нічого не стверджує, але підозрює, що газовики після перевірки могли не поставити заглушки.

Дивіться відео розповіді жінки про перевірку лічильників газу:

Вибух струсонув будинок навпроти

За словами журналіста Сергія Кузіна, який мешкає неподалік, вибух був надзвичайно сильним. Тому у версію з вибухом газового балона, наприклад, він мало вірить.

У мене у ванній (у будинку навпроти) ледь не злетіли двері. Уявляю, як було у цьому будинку та в сусідніх під'їздах. Вибухнуло щось дуже концентроване,
– написав Кузін у фейсбуці.

Політичний експерт Михайло Чаплига теж живе у будинку навпроти. Він відзначив, що надзвичайні служби спрацювали на 9 з 10: оперативно прибули, розвернули штаб, забезпечили людей водою та харчами. Проте без недоліків не обійшлось: людей спустили, у чому хто був. Вони і досі перебувають без необхідних речей.

Чаплига теж підтвердив, що у будинку проводили якісь роботи з газовими лічильниками.

Навіть специ сумніваються, що вибухнув лише газ, хоча перед цим хтось ходив і по всьому стояку знімав лічильники, ставив перемички. Здається, не міська служба,
– написав Чаплига.

вибух газу в Києві
Так виглядає зруйнований будинок на Позняках / Фото 24 каналу

Що відомо про вибух газу в Києві

  • В одній з багатоповерхівок Києва 21 червня стався потужний вибух, ймовірно, через витік газу. Внаслідок цього пошкоджені одразу кілька поверхів.
  • Рятувальники залучили 130 людей та 25 одиниць техніки.
  • За попередніми даними загинули двоє людей, 23 людей деблокували.
  • Скільки ще осіб можуть перебувати під завалами – уточнюють.
  • Зараз поліція оточила територію і нікого туди не пускає. Співробітники ДСНС перевіряють кожен під'їзд на предмет витоку газу.
  • На місце трагедії приїхали мер Києва Віталій Кличко та глава МВС Арсен Аваков. Прокуратура Києва вже відкрила кримінальну справу за частиною 2 статті 270 (порушення встановлених вимог пожежної безпеки).

Дивіться відео Антона Дробовича з місця вибуху газу в Києві: