Transparency International Ukraine з посиланням на дані центру "Ейдос" пояснили, як київським лікарням вдалось закупити 50 швабр за 123 тисячі гривень.

Серед поширених способів – розмитий опис предмета покупки, відсутність у переможців документів, які вимагалися на момент подачі заявки, "виписування" умов під власних постачальників.

За даними, які можна дослідити через внутрішню систему bi.prozorro, 79% закупівель мають низьку якість оголошень, а 72,5 % – низьку конкурентну активність.

Читайте також: Обленерго Григоришина купило кабель дорожче за ринкову ціну в його ж фірми

Зокрема, у Київському міському клінічному онкологічному центрі під час закупівлі професійних німецьких швабр Vermop було зазначено, що предметом закупівлі є "пристрій з утримувачем та насадкою".

Пропозицію в зазначеному тендері подав лише один учасник. 50 "пристроїв" було придбано за 123 тисяч гривень – майже по 2,5 тисячі за швабру.

А у Перинатальному центрі Києва під час закупівлі послуг із прання білизни висували вимоги щодо обов’язкової наявності виробничих та адміністративних приміщень, які належать учаснику на правах власності, та досвіду робіт на ринку послуг з прання не менше 5 років. Проте пропозиція переможця не містить документів, які б підтверджували відповідність зазначеним вимогам.

З початку року через систему електронних закупівель Prozorro медзаклади Києва провели 4109 тендерів, з них 3,8% процедур були проведені непрозоро.

Читайте також: Українська система закупівель ProZorro перемогла у міжнародному конкурсі