Про це на брифінгу сповістив голова СБУ Василь Грицак.

Зазначимо, що Аркадій Бабченко виявився живим, а імітація його загибелі була спецоперацією СБУ задля затримання організаторів злочину.

"Хочу повідомити: близько трьох годин тому організатор цього злочину нами був затриманий у місті Києві. Просто зараз ведуться слідчі дії, а також триває низка обшуків", – сказав Грицак.

Читайте також: Бабченко вперше прокоментував ситуацію зі своїм "вбивством"

Слідчі СБУ підготували затриманому підозри у скоєнні злочинів за статтями "Підготовка до злочину", "Пособництво" та "Терористичний акт".

Грицак зазначив, що громадянин України Г. був завербований спецслужбами Росії та отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців "для цього зухвалого вбивства".

На виконання завдання російських спецслужб громадянин Г. запропонував своєму знайомому з числа колишніх АТОвців за грошову винагороду у 30 тисяч доларів США здійснити терористичний акт – вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка,
– розповів голова СБУ.

Грицак додав, що як завдаток організатор передав виконавцю 15 тисяч доларів. А загалом громадянин Г. отримав від російських спецслужб Росії для вбивства Бабченка 40 тисяч доларів. З цієї суми 10 тисяч доларів організатор злочину залишив собі як посереднику.

"Після вбивства Бабченка Г. планував покинути Україну. У нього вже був придбаний квиток. Він, за нашими попередніми даними, планував через третю країну виїхати до Російської Федерації. Показово, що крім грошей Г. передав через телефонний месенджер досьє на Аркадія Бабченка. В цьому досьє є дані щодо нього особисто, його персональні карткові банківські рахунки, дані про членів його сім’ї та багато інших", – розповів Грицак.

Він також сповістив, що на виконання завдання спецслужб РФ громадянин Г. повинен був закупити зброю та боєприпаси, що закласти бази з цією зброєю на території центру України.

Наразі з громадянином Г. проводяться слідчі дії та триває низка обшуків за місцями його проживання, а також тимчасового перебування.

Нагадаємо, ввечері 29 травня стало відомо про вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка у Києві. Невідомий нібито кілька разів вистрелив йому у спину, коли журналіст повертався додому з магазину. Проте ця інформація виявилася імітацією СБУ задля затримання реального організатора злочину.

Хто такий Аркадій Бабченко? Популярний опозиційний російський журналіст. У лютому 2017 року виїхав з Росії через переслідування. Спочатку переїхав в Прагу і пізніше – в Україну. З жовтня 2017 працював ведучим на телеканалі ATR.