Таку суму виплатить Фонд гарантування вкладів. Але в тому разі, якщо Верховна рада проголосує за новий законопроект, який запропонував Петро Порошенко.

Вони регулярно пікетують Адміністрацію Президента, Нацбанк України та перекривають центральні вулиці столиці. Сотні мітингувальників з усієї України – у відчаї. Адже вони втратили всі свої гроші, вкладені в банк "Михайлівський". У травні НБУ визнав його неплатоспроможним. Кілька місяців поспіль вкладники вимагають повернути їхні кошти.

Читайте також: У справі банку "Михайлівський" суд заарештував офісний центр, – Луценко

З частиною вкладників Фонд гарантування уже розрахувався. Їм повернули понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Втім, проблема в тому, що більшість клієнтів банку, а це майже 14 тисяч, укладали не договори банківського вкладу, а договори позики із фінкомпаніями. А такі кошти під державні гарантії не підпадають.

Лише нещодавно Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради новий законопроект. Він дозволяє Фонду гарантування вкладів виплатити кошти тим, хто через обман вклав їх не в банк, а в фінкомпанію, яка потім збанкрутіла.

Читайте також: Більшість банків ще в 2008-му були банкрутами, – економіст

Якщо парламент проголосує за цей законопроект, решта ошуканих українців зможуть повернути свої гроші. Це ще понад 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Їх обіцяють віддавати впродовж трьох тижнів після того, як закон набуде чинності.

Проти власника банку "Михайлівський" Віктора Поліщука та колишнього голови правління банку Ігоря Дорошенка відкрили кримінальні провадження. Усього топ-менеджерів збанкрутілого банку підозрюють у махінаціях на суму понад 5 мільярдів гривень.