Українські банки банкрутують один за одним. Часто виявляється, що до цього докладають руку і самі власники банків, а зрештою страждають прості українці.

Банкрутство "Хрещатика" — одного з двадцяти найбільших українських банків — цієї весни стало несподіванкою для багатьох. Робота банку значною мірою була спрямована на обслуговування киян. Зокрема, в "Хрещатику" мала рахунки низка столичних комунальних підприємств, через нього проходили платежі за комунальні послуги. А ще саме тут пенсіонери та малозабезпечені кияни могли отримувати грошові виплати. Коли в квітні 2016 року банк раптово збанкрутував, це стало шоком і для соціально незахищених громадян.

Читайте також: Друг Януковича "розвів" вкладників свого банку на мільярди

Водночас, за даними Київської міської державної адміністрації, кошти були заблоковані і на рахунках низки комунальних установ.

На рахунках в ПАТ КБ "Хрещатик", зібраної департаментом комунальної власності міста Києва, на момент визнання банку неплатоспроможним, станом на 05.04.2016 сума залишку становила 85 293 324,2 гривні,
– йдеться в листі КМДА.

Комунальний статус банку обумовлений тим, що чвертю його акцій володіла Київська міська рада. Ще 24 відсотки належали екс-співвласнику "Запоріжсталі" Миколі Солдатенку. Найбільшу ж частину акцій — 37 відсотків — сконцентрував бізнесмен Андрій Іванов.

Разом із колишнім депутатом від Партії регіонів Василем Хмельницьким він володіє низкою фірм під умовною назвою "Київська інвестиційна група". Серед іншого, до їхньої сфери впливу входить будівельна компанія UDP, яка зводить комплекси бізнес-класу.

Читайте також: Куди ділися мільярди гривень з фірми-прокладки банку "Михайлівський"

У Національному банку кажуть: становище "Хрещатика" вже давно було далеким від ідеального, і не в останню чергу нібито через дії власників.

Про те, які дії власників призвели до того, що банк виявився банкрутом, а також те, хто встиг вивести свої гроші перед визнанням банку «Хрещатик» неплатоспроможним, дивіться у розслідуванні журналістів програми "Схеми. Корупція в деталях".