Цьогорічний військовий парад став наймасштабнішим за останні роки.

Дивіться також: Парад на День Незалежності 2018: що Україна має на озброєнні

Нововведенням цього параду стала зміна звернення міністра оборони до військовослужбовців і їхній відгук на нього.

Дивіться також: Парад до Дня Незалежності 2018 у Києві: відео онлайн-трансляції

Вперше радянські привітання військових зі "Здрастуйте, товариші!" та "Здоров'я бажаємо!" змінились на "Слава Україні!" і "Героям слава!".

Перед урочистим проходженням піших і моторизованих колон відбулося вручення бойових прапорів військовим частинам, які беруть участь в бойових діях на сході України. Їм присвоїли імена видатних полководців України.

День незалежності парад День Незалежності
Парад на День Незалежності 2018

Згідно з указами Президента, нові почесні імена присвоєно військовим частинам Збройних Сил України та Державної прикордонної служби.

Прапори були вручені 93-й окремій механізованій бригаді, 56-й окремій мотопіхотній бригади, 55-ї окремій артилерійській бригаді, 15-й бригаді транспортної авіації, 3-му окремому полку спеціального призначення, 21-й окремій бригаді охорони громадського порядку Нацгвардії, 30-й окремій механізованій бригаді і 3-му загону прикордонних військ.

Читайте також: На парад до Дня Незалежності у Києві приїхав радник Трампа

Загалом пішою колоною Хрещатиком пройшли 24 зведених парадних розрахунки.

Від Збройних сил України у параді взяли участь представники Сухопутних військ, Військово-морських сил, Повітряних сил України, Сил спеціальних операцій, розвідників, Десантно-штурмових військ.

парад День Незалежності Київ
Парад на День Незалежності у Києві був одним з наймасштабніших за останні роки

У складі окремої "коробки" пройшли курсантки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Військового інституту телекомунікації та інформатизації імені Героїв Крут.

Крім бійців і курсантів ЗСУ, у парадній колоні пройшли військовослужбовці Національної гвардії України, МВС, СБУ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України та понад два десятки військовий оркестрів. Окремою зведеною колоною у параді вперше взяли участь жінки-військовослужбовці.

На параді також були представлені ветерани антитерористичної операції на Донбасі.

Читайте також: День Незалежності 2018: програма заходів у містах України

Вранці 24 серпня Хрещатиком крокували не лише українські військові, але й делегації армій з 18 країн світу, зокрема, й країн НАТО: з Великобританії, США, Канади, Литви, Естонії, Польщі, Румунії, Молдови та знаменні групи з Грузії, Латвії, Данії, Польщі, а також, прапороносна група багатонаціональної бригади "ЛитПолУкрбриг".

День Незалежності Парад Київ
У параді до Дня Незалежності 2018 взяли участь делегації армій з 18 країн світу

парад армія Хрещатик День Незалежності
Хрещатиком крокували військові з країн-членів НАТО

парад Київ День Незалежності
На параді до Дня Незалежності України була представлена делегація армії Грузії

У складі механізованої колони по головній вулиці країни пройшла як техніка, яка вже перебуває на озброєнні ЗСУ, так і найновіші зразки озброєнь, які тільки проходять випробування.

На параді були представлені 40 одиниць важкої броньованої техніки, понад 100 одиниць автомобільної техніки і БТР, 30 одиниць артилерійських систем і 30 ракетних комплексів. Також були представлені переносні протитанкові ракетні комплекси, зокрема, легендарні комплекси Javelin, які Україні надали США.

Танкову колону очолив Т-84-120 "Ятаган" з гарматою калібру 120 міліметри. Хрещатиком також пройшли модернізовані танки Т-64БВ.

Парад День Незалежності Танк
Важка техніка на параді до Дня Незалежності у Києві//24 Канал

Серед новітньої військової техніки публіці була представлена ​​самохідна артилерійська установка "Богдана", яка поки тільки проходить випробування, проте вже добре зарекомендувала себе серед спеціалістів.

Дивіться відео з параду до Дня Незалежності 2018:

Також у складі механізованої колони пройшли: бойова машина піхоти БМП-2, бронетранспортери БТР-3ДА, БТР-70 ДІ, протитанкові гармати "Рапіра" і "МСТА-Б", батареї САУ "Гвоздика", "Акація", "Півонія", оперативно-технічні ракетні комплекси "Сапсан" і "Точка-У", комплекс автоматизованого управління артилерійською батареєю і артилерійським дивізіоном "Оболонь-А", реактивні системи залпового вогню "Град", "Верба" ​​і "Ураган", "Вільха" зенітно-ракетна гармата "Тунгуска", зенітно-ракетний комплекс "ТОР", самохідні вогневі установки "БУК-М1", зенітно-ракетний комплекс С-300.

парад День Незалежності Київ
На параді до Дня Незалежності у Києві були представлені новітні зразки військової техніки

Тисячі глядачів могли спостерігати тактичні броньовані колісні машини "Дозор-Б" і "Козак-2", санітарні автомобілі Humvee і "Богдан", а також встановлені на них авіаційні безпілотні комплекси "Фурія", "Лелека" і ПД -1.

На параді до Дня Незалежності над Хрещатиком вперше пролетіла військова авіація: 29 винищувачів, штурмовиків, транспортних літаків і вертольотів.

Сотні киян та гостей столиці стежили за парадом до Дня Незалежності у центрі Києва. Користувачі охоче діляться яскравими святковими фото на своїх сторінках у соціальних мережах.

Дивіться також: День Незалежності України: як українські зірки вітають зі святом