Служба безпеки нашої країни, що воює, немов існує в двох реальностях. У одній – вони протидіють російським диверсантам та ловлять шпигунів. Але в паралельній реальності СБУ займається переділом ринків та вибиває гроші в бізнесу, про що неодноразово зшадувалося. Ба більше – СБУ стало парасолькою для лиходіїв, що намагаються нажитися на ринку нерухомості.

Схеми дерибану державних земель оборони, розроблені "папєрєдніками", продовжують процвітати й зараз. Почалася ця історія взимку 2014 року, у розпал Євромайдану, коли Служба безпеки України під керівництвом втікача Олександра Якименка провела тендер на комерційну забудову ексклюзивної ділянки на вулиці Полковника Потєхіна 9. Вона розташована впритул до перлини зелених масивів столиці – Голосіївського парку Києва, де й до сьогодні збереглося більше 30 видів червонокнижних рослин і тварин. І забудова території призведе до руйнування хиткої екосистеми.

Читайте також: Які оборудки Порошенка і Медведчука призвели до подорожчання автогазу

Раніше тут була розташована військова частина СБУ. Ділянка по сьогоднішній день відноситься до державних земель оборони, а її цільовим призначенням залишається "обслуговування та експлуатація будівль та споруд військової частини", що в радянські часи займалася глушінням ворожих голосів.

Після втечі Януковича договір з переможцем конкурсу на забудову не був підписаний. Але ласий шматок державної землі не давав спокою і новому керівництву СБУ. Тим більше, що на тих самих посадах залишилися люди, що просували проект в часи Януковича – керівник департаменту господарського забезпечення СБУ Кіптенко та його заступник Засуцький.

Це той самий Кіптенко, який, згідно з планом розгону Євромайдану, оприлюдненому свого часу Геннадієм Москалем, відповідав за освітлення Майдану – прожектори, які сліпили майданівців, та розквартирування спецпідрозділів, які прибували до Києва з інших міст. Що, втім, не позначилося на його кар'єрних перспективах. У 2016 році президент Порошенко присвоїв Кіптенку звання генерал-майора.

Читайте також: Новий політичний сезон: конфлікт між Порошенком і Гройсманом та союз Тимошенко і Авакова

У серпні 2014 року за часів Валентина Наливайченка, як голови СБУ, було проведено другий тендер для забудови ділянки, на якому перемогла "Домобудівна компанія №7". Насправді, це фірма-"прокладка" іншого підприємства "Фундамент", коріння якої іде на офшори – Маршалові острови та остров Невіс.

Саме там ховаються кінцеві бенефіціари оборудки з будівництва величезного комерційного житлового комплексу на державних землях оборони. Заплановано збудувати – вдумайтеся! – тринадцять 27-поверхових секцій під назвою "Житловий комплекс "Берген". Особливий цинізм полягає у тому, що аферу прикривають ім’ям затишного містечка в Норвегії, де заборонене висотне будівництво.

З понад трьох тисяч квартир, що заплановано звести, Служба безпеки отримає лише 327, тобто всього 10%. Інші 90% квартир вже виставлені на комерційний продаж приватною фірмою. Забудовник, матеріально зацікавивши маргіналів та залучивши "тітушок", воює проти активістів. В тому числі руками Національної поліції, що протидіє акціям протесту та навіть допомогала утворити "живий коридор", щоб забудовник мав можливість затягнути техніку, зокрема бетонозмішувачі, на будмайданчик.

Читайте також: Чому СБУ систематично наїжджає на малий та середній бізнес

Активісти пропонують знайти для потреб СБУ іншу ділянку, яка гарантувала би 300 квартир співробітникам спецслужби, а на місці військової частини збудувати буферний парк. Але чинна верхівка СБУ вдає, що нічого не відбувається, а люди продовжують протестувати.

Насправді, ця історія з появою "монстра" фактично в парку – лише ілюстрація того, як українська влада швидко переймає найгірші практики Януковича. І такі приклади прикриття з боку силовиків не поодинокі. Інше скандальне будівництво відбувається на місці Сінного ринку в центрі Києва біля Львівської площі. Пустир, який стояв закинутий після зносу базару, слідом за Революцією Гідності отримав нових, так само загадкових, власників. Настільки впливових, що на них теж не можуть знайти управу.

"Дахом" цього проекту називають колишнього генпрокурора Віталія Ярему та його заступника Анатолія Даниленка, які безславно покерувати прокуратурою після інавгурації Порошенка. По життю цей тандем користується тотальною підтримкою генпрокурора Луценка. За його роботи міністром внутрішніх справ Ярема був керівником міліції Києва, а Даниленко для присвоєння генеральської посади навіть спеціально переводився Луценком на посаду свого радника, хоча фактично не виконував цих функцій. Нещодавно журналісти програми "Схеми" фільмували, як Луценко вже в статусі генпрокуора регулярно навідується до офісу, пов'язаного з Яремою та Даниленком.

Читайте також: Як нікому не відома компанія хоче зайняти місце Shell на газовому ринку України

Сьогодні будівництво на місці Сінного ринку триває, попри всі заборонні приписи та історичний простір. Показово, що дозволи від Міністерства культури були отримані вже при новій владі. Зелене світло дала заступниця чинного міністра Нищука Тамара Мазур.

І в Голосіївському парку, і на місці Сінного ринку триває спротив простих громадян, які за бездіяльності влади намагаються зламати "кришу" силовиків. В обох випадках я, як народний депутат, перебуваю в контакті з місцевою громадою та допомогаю всіма доступними методами. Переконаний, що рано чи пізно ця боротьба завершиться не просто вирішенням конкретних проблем, але і появою потужного громадянського суспільства, що зруйнує нинішні договорняки корупціонерів.