Увечері 23 березня у Києві на Центральному залізничному вокзалі понад 3 години не випускали людей з потяга, що прибув до столиці з Риги. За даними ЗМІ, у потязі перебували люди з надвисокою температурою. А декого навіть забрала "швидка".

Детальніше про ситуацію! Пасажирів потяга Київ – Рига не випускають понад 3 години: у більшості – висока температура

Коментар МОЗ щодо ситуації з потягом Рига – Київ

Як повідомляє офіційний телеграм-канал МОЗ про ситуацію з коронавірусом в Україні, всі пасажири пройшли температурний скринінг. Щоправда, у 5 людей медики запідозрили коронавірус.

Їм провели швидкі тести. На час виконання цих тестів потяг лишався на санітарній зупинці.

Згодом стало відомим, що тести на коронавірус у всіх 5 пасажирів є негативним. Тобто коронавірусної інфекції в них не виявили.

Далі всі евакуйовані підписали обов’язкову інформовану згоду на самоізоляцію. За ними вестимуть медико-санітарний нагляд.

Що кажуть у МВС про пасажирів потяга Рига – Київ

За даними відомства, у потязі перебувало понад 650 пасажирів, зокрема 5 іноземців, що мають право проживати в Україні.

Прикордонний контроль пасажирів потягу здійснювали 40 прикордонників разом із представниками санітарно-карантинного підрозділу.

Разом вони провели комплекс перевіряльних заходів, спрямованих на виявлення ознак коронавірусу. Зокрема, кожному з пасажирів виміряли температуру та опитали про самопочуття.

У МВС додають, потяг перебував на санітарній зупинці через те, що п’ять осіб мали ознаки коронавірусу. Їх передали медперсоналу та усім провели експрестести. У міністерстві підтверджують, що результати тестів виявилися негативними.

Як ситуацію з потягом Рига – Київ прокоментували в Укразалізниці

В Укрзалізниці кажуть, що мовиться про пасажирів потяга №32/31. Після медогляду вони покинули потяг і продовжили подорож іншими видами транспорту. Якими саме, перевізник не уточнює.

Крім того, усім пасажирам надали відповідні рекомендації, інструкції та взяті розписки щодо двотижневої самоізоляції.

Також в Укрзалізниці повідомили, що цей потяг прибув до Києва о 17:10. Він привіз громадян України із Литви та Латвії. Ті внаслідок обмежувальних заходів у межах карантину, не мали змоги самостійно перетнути кордон.

До теми Пасажирів потягу Рига – Київ понад 3 години не випускали: що відбулося у вагонах – відео

Реакція СБУ на "інфікований потяг" Рига – Київ

У СБУ переконують, що інформація про прибуття з Латвії до Києва "інфікованого потяга" є фейком. Її поширили українські ЗМІ з посиланням на "анонімне джерело" в СБУ.

Єдиною правдою у цій інформації є те, що потяг дійсно прибув з Латвії. І він справді привіз додому наших співвітчизників. Усі пасажири пройшли температурний скринінг. Стан 5 викликав додаткові запитання у медиків, тому їм зробили експрестести на коронавірусну інфекцію. Однак результати експрес-тестів – негативні! –
наголосили у спецслужбі.

Тут додають, що всі евакуйовані пасажири підписали згоду на самоізоляцію. Також за ними встановлять медико-санітарний нагляд. У разі, якщо у когось із них з’явиться підозра на коронавірус, буде вжито усі необхідні заходи.

"Жодних причин для паніки немає. Медики та відповідні служби фахово виконали свою роботу" – підсумували в СБУ.

Коментар Криклія щодо ситуації з потягом Рига – Київ

Міністр також спростував повідомлення, що потяг був "інфікованим". За його словами, ним повернули додому 600 українців з Білорусі, Литви та Латвії.

Після прибуття всім пасажирам було проведено температурний скринінг. У 5 людей температура була підвищеною. Тому їм провели експрес-тести на коронавірус, результати – негативні.

Опіся всі евакуйовані підписали згоду на самоізоляцію, за ними буде встановлено медико-санітарний нагляд.

"Прошу не розповсюджувати фейки, перевіряти інформацію в офіційних джерелах, дотримуватись інформаційної гігієни", – додав Криклій.

Що відомо про потяг Рига – Київ

  • Це евакуаційний потяг, що мав доправити українських громадян з Латвії, Литви та Білорусі.
  • Потяг вирушив із Риги увечері 22 березня.
  • Крім Риги, він ще зупинявся у столиці Литви Вільнюсі та столиці Білорусі Мінську.
  • До складу входили 18 вагонів.
  • Рішення про відправлення потяга ухвалили з ініціативи української влади.

Зверніть увагу! Україна забороняє будь-які туристичні авіаподорожі

Головне про коронавірус в Україні

  • Станом на вечір 23 березня в Україні підтвердили 73 випадків захворювання на коронавірус, з них 3 – летальні, одна людина одужала.
  • 12 березня Україна ввела карантин, аби зупинити поширення коронавірусу. Він триватиме до 3 квітня. Також держава закрила свої кордони для іноземців від 16 березня та припинила міжнародне авіа- та залізничне сполучення з 17 березня.
  • Закрили й усі культурні, розважальні, спортивні заклади, ресторани, кафе тощо. Працюватимуть лише аптеки та продуктові магазини, АЗС, банки та страхові компанії.
  • З 18 березня повністю припинили міжміське пасажирське залізничне сполучення. Також закрили метро у Києві, Харкові та Дніпрі.
  • 20 березня уряд встановив режим надзвичайної ситуації ще у трьох регіонах, де стрімко поширюється захворюваність на коронавірус Covid-19. Мовиться про Дніпропетровську, Івано-Франківську області та у місті Київ.
  • 23 березня Кабмін встановив режим надзвичайної ситуації у Тернопільській, Черкаській і Донецькій областях. Тут також зафіксували випадки інфікування на коронавірус Covid-19.