Адвокати та прокурори озвучили цитати з телефонних розмов під час спецоперації в Княжичах.

На лаві підсудних – Леонід Курята. Коли сталася трагедія, він був керівником карного розшуку Нацполіції в Києві. Звільнився через місяць. Прокурори переконані, що саме Курята віддав наказ застосувати зброю. У підсумку загинули п'ятеро силовиків. Прокурори просили найсуворіше рішення – тримання під вартою без права внесення застави.

Він має можливості і соціальні зв'язки незаконно впливати на свідків, потерпілих, інших підозрюваних з метою схилення останніх до відмови давати показання або давати неправдиві показання,
– зазначив прокурор ГПУ Микола Наливайко.

Підозрюваний Курята закиди прокуратури відкидає.

"Не було ніякої ні організації, ні змови. Була підготовка зовсім до іншої операції – затримання злочинців, які планували скоїти розбійний напад", – сказав підозрюваний Леонід Курята.

Читайте також: Луценко назвав імена підозрюваних у перестрілці в Княжичах

Адвокат підозрюваного наполягав, що особистого зобов'язання буде цілком достатньо. Бо Курята має неповнолітніх дітей і батьків похилого віку. Та й тікати йому, за словами захисту, нікуди. Зрештою Феміда посадила Куряту під цілодобовий домашній арешт. Підозрюваний тепер мусить здати паспорти та носити електронний браслет. І захист, і обвинувачення таким рішенням були незадоволені.

Прокурорами не було доведено ні наявності обґрунтованої підозри, ні наявності ризиків, які передбачені КПК, ні наявності жодних інших підстав для обрання будь-якого, не лише тримання під вартою, не лише домашнього арешту, а будь-якого запобіжного заходу. Звичайно, ми будемо це рішення оскаржувати,
– сказала адвокатка Леоніда Куряти Тетяна Батюсь.

Прокурор ГПУ Микола Наливайко зауважив, що щодо апеляційного оскарження буде прийняте рішення, коли він ознайомиться з текстом ухвали.

А от іншим двом підозрюваним запобіжний захід обрати не змогли. Суддя раптово поскаржилася на здоров'я і відклала засідання до понеділка, 4 вересня. Правоохоронцям закидають перевищення влади та умисне вбивство.

Читайте також: Що відбулося 9 місяців тому у Княжичах

Трагедія в Княжичах сталася наприкінці 2016 року. Група поліцейських з карного розшуку спільно із спецпідрозілом КОРД нібито стежила за злочинцями, які планували пограбувати будинок. У сусідній будівлі спрацювала сигналізація. На виклик приїхав наряд Держслужби охорони. Прийнявши поліцейських за бандитів, співробітники ДСО їх затримали. Тоді копи вирішили, що їхніх колег захопили в заручники. Почалася стрілянина.

Події в Княжичах спочатку назвали трагічним збігом обставин. Потім в МВС заявили, що силовики загинули через серйозні помилки в плануванні операції та злочинну недбалість. А в ГПУ запідозрили, що стрілянина не була випадковістю. Слідчі розглядали версію про змову правоохоронців із злочинною бандою.