Малюк Пончо, кількамісячний ротвейлер – не просто зірка інтернету. Він працює в поліції Мадрида і навіть вміє робити штучне дихання. Собака Пуля – бойова подруга розвідників 28-ї бригади на Донбасі. Вона вміє знаходити міни і готова до самопожертви заради людей.

Читайте також: "Поважай життя тварин, а то як лох!": яскравий фоторепортаж з маршу за права тварин у Києві

Якось у пошуках вибухівки вона підірвалася на розтяжці і їй довелося ампутувати задню лапу. Але так Пуля врятувала цілу чоту військових. За героїзм вона отримала медаль, яку тепер носить на ошийнику.


Малюк Пончо працює в поліції Мадрида і навіть вміє робити штучне дихання

Допомагають людям не лише чотирилапі. Біля берегів островів Кука в Тихому океані горбатий кит врятував жінку від тигрової акули. Біолог Нен Хаузер знімала морського велетня. Коли до неї наблизилася акула, кит закрив дослідницю плавцями і виштовхував з води.

Зоопсихологи встановили, що тварини розуміють поведінку людей і можуть пристосовуватися під неї. Наприклад, собаки крадуть їжу в чотири рази частіше з темної кімнати, коли господарі не зауважують їхньої витівки.


Пуля підірвалась на розтяжці, але врятувала цілу чоту військових

А от люди не завжди віддячують любов'ю. Тварин тримають у цирках, муштрують кийками і гачками, морять голодом. Крім того, на собаках тестують косметику і ліки. Їх усе життя тримають у клітках та підвалах, відрізають голосові зв'язки. А пухнастих тварин часто вирощують на закритих фермах і масово вбивають з особливою жорстокістю. І це лиш для того, щоб виробляти та продавати дорогі шуби.

Проти знущань у цирках, дельфінаріях і на притравочних станціях, проти шуб із убитих тварин активісти у 20 містах України влаштували марші – у костюмах лисиць і в масках тигрів, з наклейками і плакатами, з домашніми улюбленцями і з м'якими іграшками.


Марш за права тварин у Києві

Зокрема, у Києві кілька тисяч небайдужих пройшлися центром від парку Шевченка до Софійської площі. Учасники кажуть, дивитися на змучених тварин у цирку – не розвага, а збочення.

Я абсолютно не розумію людей, які можуть спокійно приходити дивитися, як, скажімо, тигри стрибають крізь вогонь, як їх б'ють батогами,
– розповіла учасниця Маршу за права тварин Марина.

Активісти пропонують створити в Україні зоополіцію, яка б жорстко штрафувала за утримування тварин у поганих умовах, а постраждалих звірят – відправляла б на реабілітацію.

Читайте також: В Україні розпочалась масштабна акція за права тварин: фото та відео з маршу у Києві

На захист тварин маршували і в Запоріжжі. Мітингувальники хочуть створити у місті службу зі стерилізації та лікування безпритульних тварин. Кошти на роботу з безпритульними собаками з міського бюджету вже виділили, але за призначенням їх і досі не використали.

Та одна єдина приватна клініка, яка зголосилася і прийшла на тендер – не справляється з обсягом роботи,
– повідомила представниця ГО "Служба захисту тварин" Юлія Фалілєєва.

Напередодні акції на сайті Верховної Ради петиція за заборону виробництва хутра в Україні набрала понад 26 тисяч підписів із 25 необхідних. Автори пропонують змусити виробників за п'ять років перейти в галузі іншого виробництва і повністю припинити виробництво шуб, через які страждає жива природа. Втім, на жаль, цей документ – лише рекомендація для нардепів.