Міська владала називає програму інноваційною для соціальної медицини в Україні та з революційними нововведеннями. Те, як програма була реалізована в 2016 році, "Публічний аудит" вивчив у окремому дослідженні. На основі цього аналізу незалежні аудитори розробили чіткі й прості рекомендації: як зробити так, щоб ці 9 млрд були використані максимально ефективно та з найбільшою користю для киян.

1. Здійснювати обов’язковий аудит закупівлі лікарських засобів та обладнання

Так, очікувана вартість предмета закупівлі, яка визначається відповідно до реєстру оптово-відпускних цін, із максимальною постачальницько-збутовою надбавкою має бути не вище, ніж 10 % від оптово-відпускної ціни.

Мають чітко плануватися етапи обсягів закупівель лікарських засобів, контролюватися якість під час прийому продукції, її зберігання та списання.

Оптово-відпускна ціна не завжди відповідає фактичній вартості препарату. "Крім того, відповідальний замовник може скористатися тим, що є різні виробники одних і тих же ліків (у тому числі вітчизняні та іноземні), і ціни на ці ліки суттєво відрізняються, тому є ризик, що він вирішить зайве переплатити. За цим також має бути контроль", – пояснив аналітик "Публічного аудиту" Володимир Тарчинський.

За його словами, за умови придбання великої партії ліків, як правило, можна отримати суттєві знижки (від 10 до 20 %) від оптово-відпускної ціни, що й роблять приватні комерційні структури, які потім продають ці ліки замовнику. Суми отриманих знижок можуть ставати надприбутками продавців.

2. Забезпечувати повне фінансування нової програми відповідно до планових показників

Як показує досвід, деякі програми серйозно недовиконуються. Наприклад, боротьба з туберкульозом та його профілактика в минулому році була профінансована лише на 3 % від плану. "Для того щоб покращити ці показники, результати виконання кожної складової програми мають відстежуватися оперативно й постійно, бажано щомісяця", – зазначив фахівець.

3. Зробити програму "Здоров’я киян" (2017–2019) інтерактивною

"За два роки вирішення медичних проблем може потребувати нових підходів, і влада повинна на це реагувати. Точно одне – цей підхід має бути системним. Тому стан реалізації програми потрібно постійно відстежувати, вивчаючи доцільність продовження певних заходів, уточнюючи показники, обсяги й джерела фінансування", – акцентував Тарчинський.

Читайте також: Опублікований список безкоштовних ліків, які з квітня можна отримати в аптеці