Дані про відповідний прогноз у коментарі 24 каналу повідомила Євгенія Дорофеєва, провідний фахівець відділу зв'язків з громадськістю Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

До теми Чорнобильська зона палає вже четвертий день: останні новини і відео

За її словами, фахівці центру провели низку досліджень. Вихідні дані для них вони брали з інформації, яку оприлюднили Держслужба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) і Держагентство з управління зоною відчуження (ДАЗВ). А для моделювання використовували систему підтримки ухвалення рішень RODOS.

Отже, відповідно до глобальних даних метеорологічного прогнозу GFS NOAA (США), впродовж дня 8 квітня напрям вітру в Київській області має мінливий характер.

Щодо прогнозованих розрахунків потенційної концентрації Cs-137 (Цезій-137) в приземному шарі атмосферного повітря, то в північно-західній частині Києва 8 вітня максимальні значення можуть сягнути 1 – 2 мегабекерелі на кубічний метр. Водночас Норми радіаційної безпеки України встановлюють допустиму концентрацію на рівні 800 мегабекерелів на кубічний метр.

Забрудненна хмара, Чорнобиль пожежа, ДСНС, Київщина
Як поширюватиметься потенційно забруднена хмара через пожежу в Чорнобильській зоні / Анімація ДНТЦ ЯРБ

Пожежа у Чорнобильській зоні: коротко

  • Перша інформація про займання надійшла 4 квітня. Тут горить трава, і від неї вогонь легко міг перекинутися на дерева.
  • Найгіршою ситуація була у неділю, 5 квітня, коли тривав другий день пожежі. Тоді її загальна площа становила близько 100 гектарів.
  • Станом на 8 квітня рятувальники намагаються ліквідувати кілька осередків займання. Відомо, що пожежа у Чорнобильську зону перекинулася з трьох інших місць займання, зокрема з сусідньої Житомирської області.
  • У ДСНС кажуть, що сьогодні ситуація є контрольованою. Раніше у відомстві підкреслювали, що вона – складна.
  • Радіаційний фон у Чорнобильській зоні нормалізувався. Рятувальники запевняють, що загрози населеним пунктам немає.
  • Правоохоронці вже затримали одного підозрюваного. Це житель Іванківського району на Київщині.
  • ДАЗВ з 18 березня тимчасово зупинило відвідування Чорнобильської зони відчуження та зони обов'язкового відселення до закінчення карантину.

Зверніть увагу Масштабні пожежі в Чорнобилі: є затриманий, поліція розслідує 2 провадження

Що таке Цезій-137? Це один із головних компонентів радіоактивного забруднення біосфери. Міститься в радіоактивних осадах, радіоактивних відходах, викидах заводів, які переробляють відходи атомних електростанцій. Інтенсивно сорбується ґрунтом і донними відкладами; у воді перебуває переважно у вигляді іонів. Міститься в рослинах і організмі тварин і людини. Утворюється переважно під час поділу ядер в ядерних реакторах і ядерній зброї.

Що таке бекерель? Це одиниця вимірювання радіоактивності речовини в Міжнарожній системі одиниць. Її назвали на честь французьккого фізика та лауреата Нобелівської премії Антуана Анрі Беккереля. Один бекерель дорівнює радіоактивності матеріалу, в якому щосекунди відбувається один акт розпаду.

Чому не можна спалювати траву та листя: наслідки та покарання – відео 24 каналу