Державний реєстр виборців оприлюднив дані, на яких видно, що динаміка зміни місця голосуваннями українцями зростала напередодні 25 березня – останнього дня подачі заяв. Вже з 26 березня будуть сформовані остаточні списки.

Читайте також: Вибори президента-2019: як проголосувати не за місцем реєстрації

Станом 24 березня, послугою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на чергових виборах президента скористались 243 424 виборців. Серед них 42 557 членів окружних та дільничних виборчих комісій,
– йдеться у повідомленні.

Найбільша кількість громадян, які вирішили змінити виборчу дільницю, зареєстрували в східних регіонах країни – понад 53 тисяч осіб з Донецької області та понад 25 тисяч громадян з Луганської.

Окрім того, понад 2,5 тисяч виборців подали заяви про те, що голосуватимуть закордоном України.

Найчастіше українці обирали іншим місцем голосування Київ, або Київську область.

Членкиня ЦВК Наталія Бернацька пояснила, що різке зростання ббажаючих змінити місце голосування пов'язане з тим, що наші виборці в останній день "роблять такі справи".

Важливо! Тимчасово змінити місце голосування можна до 25 березня. Тому, кількість українців, які захочуть голосувати не за місцем прописки ще буде збільшуватися. Самі ж вибори Президента відбудуться 31 березня.

Як проголосувати не за місцем прописки:

  1. Перевірте, чи ви є у реєстрі виборців.
  2. З паспортом громадянина України особисто прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців. Там потрібно буде подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.
  3. Разом із паспортом принести до відділу ведення Державного реєстру виборців документ, який підтверджує необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. Такими документами може бути: довідка про відрядження, з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, проїзні документи, путівка в санаторій тощо. Список не є вичерпним. Підставою для тимчасової зміни місця голосування може бути, наприклад, і проживання у своїх родичів (при підтвердженні родинних зав'язків).

Посвідчення про тимчасову зміну місця голосування діє одноразово. Тому, якщо буде призначений другий тур президентських виборів і відбуватиметься повторне голосування, для тимчасової зміни місця голосування таку саму процедуру доведеться пройти ще раз.

Дивіться відео: як змінити місце голосування

У вересні 2018 року ЦВК спростила процедуру голосування для жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій. Так, українці, які мають прописку на окупованих територіях Донбасу чи в окупованому Криму, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування.

Коли відбудуться вибори Президента України?8 березня 2019 року стане відомий остаточний перелік кандидатів на президентських виборах. Перший тур виборів відбудеться 31 березня 2019 року. Офіційні результати першого туру повинні повідомити до 10 квітня. Якщо буде прийнято рішення про проведення другого туру, то він відбудеться 21 квітня.

За порядком у день виборів 31 березня стежитимуть 60 тисяч правоохоронців. На кожній виборчій дільниці буде по два силовики.


Календар президентських виборів-2019: головні дати