21 квітня у Києві на Лисій горі, що є є регіональним ландшафтним парком, активісти націоналістичних організацій спалили табір ромів. За їхніми словами, вони попереджали представників цієї нацменшини, що їм варто покинути цю територію.

Читайте також: Спалення табору ромів у Києві: з’явилися фото з місця подій після інциденту

"Напередодні вони не виконали вимогу, лише частина покинула табір у парку. Але після переконливих законних аргументів інші теж вирішили піти з забороненої території. Ми поприбирали за ними майже все сміття, демонтували палатки та безпечно спалили", – йшлося тоді у повідомленні націоналістів.

Натомість роми, як мовиться у матеріалі "Громадського радіо", стверджують, що "переконливими аргументами" були ножі, каміння, бити та пістолети.

Аранка та Віталій Кульчари показали, зокрема, журналістам велику чорну валізу у порізах: кажуть, що це сліди від ножів.

Валіза, роми, Київ, спалення, табір
Валіза Аранки та Віталія Кульчарів, яку нібито порізали націоналісти

Того дня зранку до поселення прийшли двоє чоловіків. Вони не показали документи, але просили родини, які там залишилася, поїхати на Закарпаття, Мій чоловік копав метал поруч на сміттєзвалищі, який потім здавав, ая з двома дітьми та декількома жінками була у поселенні. Ці чоловіки порпалися у речах однієї із жінок, знайшли там 2500 гривень і забрали. Сказали, що не повернуть поки ми звідси не підемо. А якщо ні, то погано буде. Та жінка не мала грошей на білет і кричала, плакала, на колінах просила не забирати. Він же розбив лопатою палатку,
– зазначила 28-річна Аранка.

Також жінка додала, що це не були ті молодики, які пізніше спалили поселення.

"Після того, як до наметів повернулися ромські чоловіки, усі родини поїхали на вокзал. Було 18 дорослих і 13 дітей. Купили квитки на найближчі можливі дати — 28 квітня. Після того нам зателефонував один із чоловіків, який приходив зранку, та сказав: "Приходь у посадку. Я завтра прийду. Ми поговоримо". Цей чоловік дозволив залишитися нам до 28 квітня. Коли ми повернулися на Лису гору, на нас там чекали пожежа та невідомі у балаклавах", – розповів своєю чергою Тімур Албок, найстарший ром у поселенні.

Водночас Руслан Балог наголосив, що ці молодики "навіть дітей не бачили та "почали тяжким камінням кидати. Його слова підтверджує 13-річа Тімея.

"Великий чорний чоловік мені в руку кинув камінь, і вона дуже боліла", – переконує дівчина.

Роми підкреслюють, що у підсумку покидали речі та втекли до гаражів у пошуках сховку, зателефонували на "102", однак поліція приїхала за півгодини.

Читайте також: На Закарпатті ромський табір за два дні зробив дорогу на трьох вулицях: промовисті фото

"До поселення під’їхала одна поліцейська машина, де були три правоохоронці. Я їм кажу: "У нас діти, вони стріляли, з ножами йшли". А вони: "Краще їдьте геть", – говорить Віталій.

За інформацією видання, після того, як молодики пішли, ромські родини поїхали на вокзал, купили квитки до Львова, а вже звідти – на Закарпаття. Зазначається, що зараз усі родини – вдома, однак у деяких дітей, піднялася температура.