Округ №59

Округ №59 охоплює міста Курахове та Мар`їнку і селище Велику Новосілку. Скандал тут розгорівся через кілька днів після голосування. Коли кандидат-самовисуванець Сергій Сажко обігнав свого конкурента - представника батальйону “Дніпро-1” - Валентина Манька, члени комісії запідозрили фальсифікацію збоку своїх же колег. Мовляв, у сервер внесли неправдиві дані.

Читатйте також: 59-й округ створив історичний виборчий прецедент, — ЦВК

Один з членів ОВК разом із кандидатом Сажком ще у травні брали участь у сепаратистському мітингу в Кураховому.

За словами членів комісії, враховуючи усі фактори, вони вирішили перерахувати голоси. Тоді і розпочались провокації. Невідомі люди блокували приміщення, і нібито заважали працювати. 30 жовтня всі члени ОВК наважились вийти з приміщення і під супроводом СБУ поїхали до Києва.

Після приїзду до столиці переважну більшість членів комісії відсторонили від обов’язків. Однак Київський апеляційний адміністративний суд поновив їхні повноваження. Із цим рішенням члени ОВК повернулись на Донеччину. Та от ні працівники міліції, ні нова комісія співпрацювати з ними не захотіли. Посилаються на рішення ЦВК.

Ми сподіваємось що завдяки колегам з МВС і Служби безпеки України найближчим часом, Окружна виборча комісія зможе працювати і без зовнішнього тиску прийняти протоколи тих 19 виборчих комісій, для того щоб встановити підсумки голосування по загальнодержавному багатомандатному округу, - заявив тоді голова ЦВК Михайло Охендовський.

Лише у п’ятницю процес підрахунку голосів знову поновили і близько півночі поставили масну крапку.

Округ №50

Та якщо у 59 й не можуть розібратися з первинними протоколами, то у 50 Донеччини та 30 Дніпропетровщини - "заплутались" чи варто голоси перераховувати. Так у 50 окрузі про фальсифікації з боку переможця - регіонала Євгенія Гєллєра - заявила команда іншого регіонала Леоніда Байсарова, та зажадала перерахунку на 16 дільницях.

Округ №30

Схожа ситуація по 30 округу Дніпродзержинська. Екс-регіонал Олег Захорольський, який посів тут на виборах друге місце, поставив під сумнів перемогу свого опонента з Блоку Петра Порошенка Олександра Дубініна і домігся від ЦВК рішення про перерахунок. Відповідне рішення на своєму засіданні ухвалив Центрвиборчком, та Вищий адміністративний суд з ним не погодився. Поки протоколи перевіряють правоохоронні органи.

Це ті дільниці, на яких з одного боку були подані протоколи окружних виборчих комісій та дільничних виборчих комісій, на підставі яких складалися протоколи ОВК, з іншого боку кандидатами ОВК були подані протоколи з абсолютно іншими цифрами, які можуть свідчити про перемогу інших кандидатів. На жаль рішеннями Київського апеляційного суду та Вищого адміністративного суду, які набрали законної сили, постанови ЦВК в частині зобов`язання окружкомів провести повторний перерахунок голосів - були скасовані. Залишились чинними тільки в направленні до відповідних правоохоронних органів, - розповів голова ЦВК Михайло Охендовський.

Округ №60

А от перемога молодого кандидата від Блоку Порошенка Дмитра Лубінця на 60 окрузі у Волновасі, на Донеччині, не дає спокою регіоналу Олександру Риженкову.

Лубінець - молодий політик і скоріше виняток, ніж правило для Донбасу. Був депутатом міськради Волновахи, але з самого початку виступав на підтримку Революції гідності. Вже після здачі протоколів з мокрими печатками відповідної комісії - довірена особа Риженкова навздогін привезла скаргу з підписами начебто 12 тисяч обурених результатами виборів місцевих жителів. Ймовірно й тут перерахунок затягнеться.

Є розбіжності у протоколах та цифрах, які оприлюднені на офіційному сайті. Цей протокол не підписали щонайменше 5 членів ОВК, яких взагалі не викликали на засідання ОВК, то це є порушення, - розповів довірена особа кандидата О. Риженкова Костянтин Коломоєць.

Якби скасували "мажоритарку", таких проблем би не було

Результати виборів, за законом, Центрвиборчком має встановити до 10 листопада. Не виключено, що у бездіяльності звинуватять саме ЦВК. Порахувати результати виборів можна було і швидше, якби апетити депутатів-мажоритарників були більш поміркованими.

Панацея від цього - одна: скасувати "мажоритарний" рудимент у виборчій системі і перейти на пропорційну, - вважають експерти. Та це вже тест для нової Ради, яку ніяк не можуть доукомплектувати.