У Маріуполі кілька бригад лікарів швидкої допомоги протестують проти скорочень, а також через малу зарплату. Про це повідомили кореспонденти 24 каналу.

Читайте також Медперсонал в Києві вийшов на протест через низьку зарплату під час епідемії COVID-19

"Підтримуємо акцію протесту щодо скорочення медичних працівників і невиплат обіцяних президентом 300% доплат", – заявили медики Маріуполя.

А медики восьмої міської лікарні столиці вийшли на протест. Отримали менше, ніж до карантину – на 30% менше від звичайної зарплатні, не те що надбавки. Відмовляються працювати за 3-5 тисяч гривень.

Протести медиків в Києві
Протести медиків в Києві / Скриншот з відео

"Найбідніші це медики в нас, а тут ще й цей COVID-19 і знов нас "кинули". Всі в шоці були, коли прийшла зарплата, це ж просто смішно", – пояснила медична сестра Надія Яківна.

Водночас, у соцмережах від імені анонімного джерела з лікарні поширено інформацію про те, що вона з початку карантину прийняла 150 хворих на коронавірус. При тому, що офіційно цього закладу серед тих, що борються з COVID-19 немає. Двоє працівників лікарні 29 квітня заразились коронавірусом і потенційно могли інфікувати ще 42 своїх колег.

Коронавірус у медиків
Анонімний лист / Скриншот з відео

В деяких лікарнях, які є опорними по боротьбі з COVID-19 лікарі нібито доплати вже отримали. "Лікарі міського підпорядкування одразу отримали з міського бюджету лікарі по 15 тисяч, медсестри по 10 тисяч і санітарки по 7 тисяч", – повідомила лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко.

Ще місяць тому Рада доручила Кабміну встановити 300% доплату медикам. В тому числі і на ці потреби створювали протикоронавірусний спецфонд на 65 мільярдів гривень. Проте уряд виділив кошти лише наприкінці квітня. Лише кілька днів тому в Міністерстві охорони здоров'я відзвітували, що відправили в регіони 550 мільйонів. В центрі громадського здоров'я кажуть, що доплати за карантин медики ще отримають.

Цікаво Цілодобова робота та складні умови: ексклюзивний коментар самоізольованих лікарів в Дніпрі

"Вже є додаткове фінансування на зарплати лікарям, які вони отримають за березень. І є механізм доплати лікарям за квітень. Це питання в компетенції Міністерства охорони здоров'я", – пояснив начальник відділу Центру громадського здоров'я Роман Родина.

Наразі ситуацію із отриманням медиками менших зарплат, ніж до карантину у МОЗ не прокоментували.

Прості правила гігієни про коронавірусі
Як вберегтися від коронавірусу/Інфографіка 24 Канал