Учасники акції принесли до Офісу Президента червоно-чорний прапор, також протестувальники тримають національні та кримськотатарські прапори.

Коротко про головне: "Зупинимо капітуляцію": у містах України відбуваються віча проти формули Штайнмаєра

На Майдані Незалежності у Києві активісти оголосили про створення руху опору і висунули низку вимог. Згодом колона вирушила до Офісу Президента – там скандували "Слуга виходь, народ прийшов" та "Ні капітуляції". Згодом протестувальники пішли до будівель парламенту та уряду.


Протести у Києві/ Фото Марії Писаренко (24 канал)

Протестувальники йдуть Урядовим кварталом: дивіться відео

Зазначимо, на Майдан Незалежності 6 жовтня прийшли близько 10 тисяч осіб. За поряжком слідкували 300 правоохоронців.

Протестувальники йдуть до Офісу Президента: дивіться відео

Колона протестувальників прийшла до Офісу Президента, верховної Ради та Кабміну

Фото Марії Писаренко (24 канал)

Проести у Києві: дивіться відео

Список вимог протестувальників:

– заборонити впровадження особливого статусу для окремих районів Донеччини і Луганщини або будь яких інших регіонів України;

– заборонити використання амністії для бойовиків так званих "ДНР" і "ЛНР";

– заборонити відведення українських військ від лінії розмежування;

– заборонити формування будь яких недержавних воєнізованих формувань, зокрема "народних міліцій" на території окупованого Донбасуж

– заборонити проведення виборів в будь які органи влади або самоврядування на території так званих "ДНР" і "ЛНР" до отримання повного контролю по всій довжині українсько-російського кордону.

– вийти з безперспективного Мінського формату та ініціювати Будапештський формат переговорів

Зазначимо, паралельно акції протесту відбуваються у понад 30-ти містах. Зокрема, люди вийшли у Львові, Харкові, Тернополі, Запоріжжі, Херсоні, Івано-Франківську, Дніпрі, Чернцях, Вінниці та низці інших.


Протестувальники йдуть Урядовим кварталом/ Фото Марії Писаренко (24 канал)

Дивіться також: Українці влаштували протест біля КПВВ Станиця Луганська та виконали гімн: фото і відео

Дивіться відео кореспондентів 24 каналу:

Чому українці протестують?

Представник України в ТКГ 1 жовтня передав представнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку лист, який затверджує згоду держави із формулюваннями формули Штайнмаєра. Це раніше узгодили радники глав держав нормандського формату.

Сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське Донецької області та в місті Золотому Луганської області. Це розведення – одна з умов Росії для зустрічі в нормандському форматі лідерів України, Німеччини і Франції.

Що передбачає формула Штайнмаєра:

  • Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (про особливий статус Донбасу) почне діяти на постійній основі. Планується розробити та схвалити новий відповідний закон.
  • Закон запрацює, якщо в окремих районах Донеччини і Луганщини відбудуться вибори за українським законодавством. Після виборів ОБСЄ повинна опублікувати звіт, який свідчитиме, що вибори відбулись у відповідності до стандартів організації та міжнародних стандартів демократичних виборів.
  • Вибори відбудуться лише за умови, що з території ОРДЛО вийдуть російські окупаційні сили, а захоплена частина українсько-російського кордону буде передана під контроль України.

Що каже президент?Володимир Зеленський наголошував, що держава не підписувала жодної формули Штайнмаєра, а надіслала окремі листи спецпредставнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку, де засвідчила свою згоду з позиціями по тексту формули Штайнмаєра. Після цього має відбутися зустріч у нормандському форматі за участю президентів України, Росії, Франції та Німеччини. На зустрічі політики обговорять шляхи припинення війни на Донбасі.