Таке рішення прийняв Синод ПЦУ 5 грудня, повідомляє речник Київської патріархії архієпископ Євстратій Зоря.

Цікаво прочитати: Філарет, ПЦУ і томос: що відбувається в українській церкві

Засідання Синоду було присвячене становищу Філарета і забезпеченню умов його життя у зв'язку з ліквідацією Української православної церкви Київського патріархату.

Синод ухвалив такі рішення щодо Філарета:

  1. За заслуги партіарха перед церквою утворити для нього релігійну організацію у формі місії, що ввійде у склад Православної Церкви України.
  2. Він може до кінця життя проживати і використувати для своєї діяльності комплекс будівель у Києві по вулиці Пушкінській, 36.
  3. Йому надали пожиттєве право на звершення богослужінь у Володимирському соборі в Києві.
  4. Патріарха будуть до кінця життя утримувати матеріально і фінансувати його новостворену релігійну організацію. Кошти для цього братимуть з добровільних пожертв та за рахунок відрахувань з Володимирського собору.

Також у ПЦУ наголосили, що заяви Філарета про "викидання його на вулицю" – неправдиві і маніпулятивні.

Неодноразово поширювані думки, нібито Православна Церква України "бажає викинути Патріарха Філарета на вулицю" – не відповідають дійсності та безпідставно провокують непорозуміння серед віруючих та у громадськості,
– підсумували у ПЦУ.

Що відомо про конфлікт з Філаретом у ПЦУ?Патріарх Філарет неодноразово висловлював незгоду з уставами ПЦУ, звинувачував митрополита Епіфанія у порушенні домовленостей. Він переконує, що на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року домовилися, що ПЦУ керуватиме Філарет, а Епіфаній лише представлятиме церкву за кордоном.

20 червня 2019 року патріарх провів так званий "Собор УПЦ КП". Там він заявив про відновлення діяльності Київського патріархату. Ще ж і надто – учасники зборів відкинули Томос. За їх словами, документ ставить ПЦУ у залежність від Константинополя.

Синод ПЦУ, який зібрався у відповідь на "собор Філарета", позбавив почесного патріарха його права управління Київською єпархією. Однак не вилучив його зі складу єпископату ПЦУ "за особливі заслуги в минулому". Але з ПЦУ виключили кількох священнослужителів, які були присутні на цьому "соборі" Філарета.

11 листопада Шостий апеляційний суд Києва дозволив ліквідувати Київський патріархат УПЦ.

кого українці бачать головою ПЦУ
Кого українці бачать предстоятелем ПЦУ / інфографіка 24 каналу