Міністр юстиції заявив, що у рейдерській схемі задіяні нотаріус, державний реєстратор та якісь невідомі "віп-персони".

Читайте також Безсумнівно, Крим – це Україна: як блокування телеканалів змінило риторику ОПЗЖ

За словами Малюськи державний реєстратор викинув з ЄДР інформацію про заборону суду на реєстраційні дії, а одразу після цього приватний нотаріус оформив перехід контролю за юридичною особою до іншої особи.

Офіс протидії рейдерству зреагував швидко – уже 15 грудня усе повернули як було, а реєстратору анулювали доступ до реєстру,
– пише міністр у фейсбуці.

Власник ринку не звертався до міністра

Також чиновник підкреслив, що реальний власник ринку не звертався до нього щодо захисту.

У реальності біс його знає, хто реальний власник, бенефіціар, ринку. Він, і це реально дивно, не виходив на зв’язок та не намагався себе захистити,
– повідомив Малюська.

Міністр написав, що власник також намагається вирішити питання з допомогою якоїсь "віп-персони".

Урядовець зазначив, що, можливо, власником ринку є одіозний Юрій Іванющенко.

Хто такий Юрій Іванющенко?

Колишній нардеп від "Партії регіонів". Відомий за прізвиськом "Юра Єнакіївський". За даними ЗМІ, він є відомим кримінальним авторитетом. Фігурант низки кримінальних справ. Іванющенка пов’язують з колишнім президентом України Віктором Януковичем, який був його другом дитинства. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що Іванющенко організовував і фінансував "тітушек", які викрадали, били і вбивали активістів Євромайдану в лютому 2014 року.

"Ймовірно, він отримав цей ринок корупційним шляхом", – підкреслює Малюська. При цьому міністр вважає, що навіть такого власника необхідно захищати.

Чому ринок потрібно відібрати і віддати іншим "бєспредельщікам", а не, наприклад, державі, залишилось поза будь-яким поясненням,
– зазначив Малюська.

"Правий сектор" та пікет будинку Малюськи

За версією міністра, невдоволені діями міністра юстиції рейдери, які намагаються переписати на себе ринок, відправили до будинку Малюськи "активістів", які до того пікетували міністерство.

Люди кажуть, що представляють "Правий сектор", проте міністр впевнений – це звичайні найманці – "тітушки".

Кілька десятків тітушок знайшли мою домівку і своїми факелами, криками та скандуванням матів добряче полякали усіх моїх сусідів та дітей, які були вдома. Мораль цієї історії така: окремі елементи диких 90-их, які здавалися уже давно забутими, усе ще живі. І з цим треба щось терміново робити,
– резюмував міністр.

Передісторія

  • У кінці листопада 2020 року в Софіївській Борщагівці фермери та підприємці вийшли на пікет проти рейдерського захоплення ринку "Столичний".
  • Територію найбільшого ринку сільськогосподарської продукції хотіли незаконно переоформити, щоб почати там будівництво.
  • Колектив ринку, підприємці та орендарі звернулися до міністра юстиції Дениса Малюськи з проханням захистити підприємство.
  • Малюська визнав спробу "віджати" ринок "Столичний" рейдерським захопленням.
  • 18 грудня 2020 року адміністрація "Столичного" повідомила, що Мін'юст зупинив рейдерську атаку.