Земля для будівництва – безкоштовно і без обмежень! Сірий "девелопмент" під дипломатичним прикриттям. Сотні втрачених гектарів. Скільки можна заробити на безкоштовній землі?

Читайте також: Ми ризикуємо втратити кіностудію Довженка: як розкрадають майно під балачки про відродження

Уявіть собі, що ви столичний будівельник, і побачили по дорозі на роботу якусь гарну земельну ділянку. Ви приходите в Київраду і кажете: дайте, будь ласка. І вам її дають. Просто так. І робіть там, що хочете. Ні-ні, грошей не треба, земля у Києві – безкоштовна. Фантастика, правда? Проте це стало можливим в реальному житті.

Коли в столиці продають землю, ціна одного гектара починається з 30 мільйонів гривень, і може сягати навіть 50 мільйонів і більше. проте чи можна отримати землю безкоштовно.

Не просто "можна отримати". Таких оборудок уже десятки: десь лише планують будівництво, десь воно вже йде, десь вже закінчено. П’ять слів: Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв. ГДІП. Державний монстр ринку нерухомості,
– прокоментував журналіст В'ячеслав Касім.

"Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв" – неоковирна назва. У коридорах столичної влади її скорочують на просто ГДІП. Спеціальне держпідприємство для виконання забаганок іноземних дипломатів: воно їх годує, возить, надає в оренду житло, навіть будує посольства. Інколи. Бо у ГДІП є ще одна сторона – тіньова, про неї майже ніхто не знає, і ніколи не бачив її у повному обсязі.

Читайте також: Чому ветерани АТО не можуть отримати посвідчення інваліда, а чиновники ним спекулюють

Звичайне держпідприємство за своїм бажанням може отримати будь-яку земельну ділянку будь-де у столиці. Колись ГДІП був комунальним підприємством, згодом місто Київ подарувало його державі. З початку дев’яностих воно отримує безкоштовно землі по всій столиці, формально, під будівництво посольств. Усі ці роки ГДІП очолює одна й та сама людина – Павло Олександрович Кривонос.


Павло Олександрович Кривонос

Єгор Недашківський - юрист, що спеціалізується на справах у містобудівній сфері. За "Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв" він знайшов довжелезний шлейф дивних будівництв. І все завдяки одній хитрій шпаринці в законодавстві.

Встановлені певні випадки, коли можна відводити земельні ділянки без конкурсу, без аукціону. Це для будівництва шкіл, садочків, лікарень, і є випадок – іноземні представництва. Але хто би міг подумати, що замість іноземних предстаництв, там буде відбуватись будівництво житлових будинків? Як це є сьогодні на окремих земельних ділянках по всьому місту Києву,
– розповів юрист Єгор Недашківський.

Океан Ельзи "911". 2001 рік. Знімання цього кліпу стали одними з останніх в історії натурного майданчика Київської кіностудіїї імені Довженка. Через кілька місяців розпочався процес, який закінчився у 2003 році – увесь цей величезний парк опинився у власності ГДІП. Формально, його віддали під будівництво резиденцій послів, гольф-клубу для дипломатів. Столична влада забрала майданчик в кіностудії, а потім віддала ГДІПУ безкоштовно. Голова Держкіно і досі вважає це "непоправною втратою".

Більше про розкрадання столичної землі – дивіться у програмі.