Поява морських мешканців у водоймах Дніпра свідчить про те, що річка в катастрофічному стані, повідомляє Інформатор з посиланням на голову Асоціації рибалок України Олександра Чистякова.

Варто знати Що робити, коли вжалила медуза – важливі поради

Медуз помічали у столичній акваторії поруч з Верховною Радою, також їх виявили у Дніпрі в Черкаській та Запорозькій областях.

Чому у Дніпрі оселились морські мешканці

За словами Чистякова, перегородивши дамбами Дніпро, річку позбавили природного перебігу. За ці роки у ній утворилася власна екосистема, яка відрізняється від річкової.

У всіх бідах найдавнішої річки Європи винна людина! По берегах стоять мегаполіси, металургійні, хімічні гіганти зі своїми зливами. Земельний і Водний Кодекс чітко регламентують відстань природоохоронної прибережної території, на якій категорично заборонена господарська діяльність, крім рекреації,
– розповів фахівець.

Він пояснив, що попри усі ці правила поля впритул підійшли до прісних водойм, внаслідок чого усі хімічні засоби потрапляють просто у воду. Відтак, по дренажних каналах і малих ріках увесь цей бруд потрапляє у головну річку України.

Морські жителі у Дніпрі
Риба-голка у Дніпрі / Фото: Інформатор

Окрім того, за словами голови асоціації, усі автомийки скидають відходи у ливнівки. Оминаючи очисні споруди, брудна вода з автомобільними маслами, різноманітною хімією, а особливо з фосфатами, потрапляє просто у Дніпро.

Це далеко не повна картина потворного відношення до головної річки України, з якої п'є воду 2/3 її населення. За твердженням вчених, вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Завдяки всьому цьому склад води змінився, що й дало можливість оселитися в каскаді Дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів,
– додав Чистяков.

Звідки в річці з'явилися медузи?

Дрібна медуза, виявлена у Дніпрі, називається Craspedacusta sowerbyi. Вона дещо менших розмірів, але теж має щупальця Це Амазонська прісноводна медуза родом з Китаю, хоч деякий час вважалось, що її батьківщина – Південна Америка.

Медузи в Дніпрі
Медуза, виявлена у Дніпрі / Фото: Інформатор

Олександр Чистяков повідомив, що ще декілька років тому у річці можна було зустріти поодинокі екземпляри, але цьогоріч їх занадто багато.

Цікаво, що Амазонська прісноводна медуза зовсім не властива екології України. Ймовірніше за все, у Дніпро вона потрапила з чийогось акваріуму.

Натомість Українська Правда пише, що вперше в українських водоймах медуз помітили ще до 1 979 року. Тоді цю тварину знайшли у водоймі-охолоджувачі Чорнобильської АЕС. Згодом їх помічали у теплих водах Трипільської ГЕС у Канівському водосховищі, водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС та інших водоймах.

У 21 столітті медуз у прісних водах України стали помічати частіше, а ЗМІ повідомляли про випадки скупчення великої кількості цих тварин у водосховищах Дніпровського та Волзького каскадів.

Причиною збільшення кількості медуз може бути підвищена температура води влітку впродовж останніх декількох років.

Чи є медузи в Дніпрі небезпечними

Наразі невідомо, чи може ця медуза жалити людину, адже точних даних про це немає.

Деякі вчені вважають, що щупальців Craspedacusta sowerbyi недостатньо для того, аби завдати шкоди людській шкірі. Втім, деякі очевидці стверджують, що були вжалені цим видом медузи.

Але відомо, що жалкі клітини на щупальцях цих тварин загрожують маленьким видам риб.