"4 листопада ми знову вийдемо на вулиці наших міст для того, щоб нагадати всім – і вбивцям, і владі, і всім громадянам нашої країни: ми вимагаємо справедливості", – анонсували організатори акції у фейсбук.

Читайте також: Вбивство Гандзюк: замовник злочину був не один та інші деталі розслідування справи

Вони додали, що вимагають справедливості для всіх, хто загинув в Україні за те, що мав силу говорити правду і чинити опір перевертням, корупціонерам, місцевим елітам і злодіям, які ховаються за званнями і погонами.

Акція "Рік без Каті": дивіться відео

Організатори акції пам’яті Гандзюк також звернулися до Президента України Володимира Зеленського з закликом прийти на подію.

"Голови ГПУ та СБУ – Ваші особисті друзі і близькі люди. Ви маєте всі важелі впливу, і ми віримо в те, що маєте політичну волю для того, щоб Україна вперше в своїй історії покарала замовників страшного політичного вбивства", – звернулися організатори події до глави держави.

Ми запрошуємо Вас (президента) прийти на нашу акцію та поставити свічку в пам’ять про нашу подругу. Не мовчіть, пане президенте. Не будьте, як Ваші попередники,
– закликали ініціатори акції пам’яті Гандзюк.

Зауважимо, що окрім українських міст, акції пам’яті Гандзюк заплановані і в Парижі, Берліні, Римі, Брюсселі, Мілані, Лунді, Нью-Джерсі, Айові, Оксфорді, Стенфорді, Раковніку, Брно, Тель-Авіві, Відні і Талліні.

Читайте також: СБУ: Рідним підозрюваних у справі Гандзюк передавалися гроші від Левіна

Що відомо про вбивство Катерини Гандзюк?

На активістку і радницю мера Херсона Катерину Гандзюк напали 31 липня 2018 року. Її облили сірчаною кислотою у дворі власного будинку. Жінка зазнала 30% опіків тіла і потрапила до лікарні. Медики кілька місяців боролися за життя та здоров’я Гандзюк, провели низку операцій, проте її серце не витримало і 4 листопада 2018 року жінка померла в лікарні.

Кого покарали?

У червні 2019 року суд виніс вироки 5 співучасникам злочину:

  • координатор замаху Сергій Торбін був засуджений до 6 років і 6 місяців ув’язнення,
  • нападник Микита Грабчук – 6 років в'язниці,
  • причетні до нападу Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський – по 4 роки ув’язнення,
  • Віктор Горбунов – 3 роки.

У причетності до вбивства підозрюють також Олексія Левіна, але він ще перебуває в розшуку.

Хто замовник?

Замовники злочину досі не встановлені і відповідно не покарані. Адвокати вважають замовниками вбивства голову Херсонської облради Владислава Мангера та Ігоря Павловського.

Дивіться відео про вбивство Катерини Гандзюк: