Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

У повідомленні наголошується, що екс-ректорка університету та її прибічники саботують роботу закладу вищої освіти та перевірку МОЗ.

Читайте також: Суд поновив Амосову на посаді ректора медуніверситету імені Богомольця: у МОЗ відреагували

З ректорату зникли необхідні для нормального функціонування університету документи, що поставило під загрозу здійснення будь-яких платежів, включаючи зарплати, стипендії та комунальні виплати,
– заявили у відомстві.

У МОЗ зазначили, що в медуніверситеті продовжує роботу комісія, що перевіряє фінансово-господарську діяльність, додержання статуту, контроль за ефективним використанням та збереженням державного майна закладу вищої освіти за період з 1 жовтня 2015 року по 18 вересня 2018 року.

"Однак її роботі активно перешкоджають прихильники екс-керівництва закладу на чолі із Катериною Амосовою, яка, нагадаємо, досі не має права здійснювати повноваження ректорки через відсутність відповідного наказу МОЗ України про поновлення трудових відносин із нею", – мовиться у дописі міністерства.

У відомстві наголосили, що комісія виявила відсутність таких документів як оригінал Статуту університету, оригінал та копії ліцензій на провадження освітньої діяльності, оригінал та копії сертифікатів на акредитацію, бюджетні запити та розрахунки до бюджетних коштів, річний план закупівель та інше. Загалом відсутні більше 30 ключових документів.

Наразі їх місцезнаходження невідоме. Однак відсутність цієї документації фактично унеможливлює функціонування університету, господарську діяльність, у тому числі освітню. В. о. ректора Олександр Науменко звернувся із заявами про злочин до Національної поліції України щодо зникнення документів,
– заявили в МОЗ.

Читайте також: Хто насправді Катерина Амосова: чудова ректорка чи корупціонер зі стажем

Там додали, що з’ясувалося, що на робочих місцях відсутні більше 80 працівників ректорату, у тому числі – працівники бухгалтерії, юридичного та планово-фінансового відділів, канцелярії та інших структурних підрозділів університету.

Також зазначається, що до МОЗ надходять численні повідомлення від викладачів та студентів про те, що потрібні для роботи комісії документи зникають за прямими вказівками Амосової та її прибічників Володимира Мішалова, Олександра Никитюка та Ярослава Цехмістера.

Також екс-керівництво погрожує кримінальною відповідальністю тим співробітникам та викладачам університету, які погоджуються співпрацювати із членами комісії МОЗ України, а також визнаним МОЗ України в.о. ректора університету – Олександром Науменком. МОЗ України наголошує на тому, що подібні погрози – лише засіб залякування та маніпулювання у корисливих цілях,
– наголошується у заяві міністерства.

"Управлінський хаос, спричинений діями представників старої корумпованої системи, призвів також до того, що Державна казначейська служба не приймає картки зі зразками підписів на право підпису фінансових документів", – додали в МОЗ.

Читайте також: Нечуваний скандал: з університету Богомольця відрахували 1,5 тисячі студентів

Міністерство звернулась до Держказнайчейства із необхідними роз’ясненнями, а також попередило відомство про можливе незаконне розпорядження коштами платників податків, оскільки є також і свідчення про те, що на працівників Держказначейства чиниться тиск з метою забезпечити платежі за підписом осіб, які звільнені з університету.

Нагадаємо, в кінці березня 2018 року Міністерство охорони здоров'я видало наказ звільнити Катерину Амосову з посади ректора Національного медуніверситету імені Богомольця.

Перед цим комісія МОЗ визнала роботу Амосової у 2017 році незадовільною і рекомендувала розірвати з нею контракт. Ще раніше Амосову було відсторонено від посади, бо університет не уклав договір із центром тестування і зірвав іспит "КРОК" – аналог ЗНО для медиків.