Ці жінки досягли багато та, навіть, більше, ніж деяки чоловіки. Про рокових жінок, які вплинули на історію Києва – розповідає 24 канал.

Читайте також Українські красуні 100 років тому: 7 унікальних фото

Руська княгиня із династії Рюриковичів – Ольга

Княгиня Ольга була дружиною київського князя Ігоря Рюриковича, та матір'ю Святослава. Вона помстилась деревлянам за гибель свого чоловіка у 945 – 946 роках. Княгиня Ольга упорядкувала збирання данини та організувала погости.

Канонізована католицькою і православною церквами як свята Ольга.


Княгиня Ольга

Марія Заньковецька – найвідоміша жінка давньої та сучасної України

Українська акторка та театральна діячка – Марія Заньковецька. Вона була провідною зіркою українського театру кінця 19 початку 20 століття, а також народна артистка Української РСР (1922 рік).

Найкращими її ролями були:

  • Наталка з постанови "Наталка Полтавка";
  • Галя, Ярина з вистави "Назар Стодоля", "Невольник";
  • Олена, Оксана, Зінька – "Глитай, або ж павук", "Доки сонце зійде, роса очі виїсть", "Дві сім'ї";
  • Харитина, Софія – "Наймичка", "Безталанна";
  • Катря з постанови "Не судилося", та Наталя з "Лимерівна".


Марія Заньковецька

Оперна співачка Оксана Петрусенко

Оперна співачка Оксана Петрусенко визнана найкращою виконавицею українських народних пісень і романсів. Петрусенко – кавалер ордена "Знак Пошани" – 1936 рік та народна артистка УРСР – 1939 рік.

Голос Оксани Петрусенко – є голосом-символом України її часу.


Українська оперна співачка Оксана Петрусенко

Цікаво 5 відчайдушних жінок-мандрівниць минулого

Її імператорська Величність – Марія Дагмар

Російська імператриця та дружина Олександра ІІІ. Вона також була матір'ю останнього російського імператора з династії Романових – Миколи ІІ.

У червні 1915 році Дагмар виїхала на місяць до Києва. А у 1916 році переїхала з Петрограда до Києва, й оселилась в Маріїнському палаці. Там вона займалась організацією шпиталів, санітарних поїздів і санаторіїв, де поправляли своє здоров'я тисячі поранених.

А у квітні 1919 року, після полону, Дагмар покинула імперію та прожила останні свої роки в Данії.


Марія Дагмар

Марія Тарновська – рокова жінка, яка була в центрі уваги всієї Європи

Тарновська кілька років поспіль була в центрі уваги всієї Європи. А її фото були в усіх журналах. Про неї писали книги та неймовірну кількість статей, на театральних сценах ставилися п'єси з її життя.

Марія Тарновська проживала в Києві. У 17 років вона таємно вийшла заміж за заможного чоловіка, з яким жила на Тернопільщині. Коли в подружжя з'явились фінансові проблеми, Марія Тарновська шукала багатших чоловіків, обманювала їх та жила за їх рахунок. Згодом, її звинуватили в убивстві графа Комаровського.

А в київській жовтій газетці "Південна копійка" навіть друкували з номера в номер роман про неї. За чутками, після її звільнення вона переїхала з новим чоловіком до Штатів.


Марія Тарновська

Дизайнерка Валентина Саніна-Шлее

Нью-йорська створювачка модних речей Валентина Саніне-Шлее народилась та до 1923 року проживала у Києві. Її Будинок моди "Valentina" проіснував більше 30 років і став класикою американського дизайну.

В Україні Саніна-Шлее більш відома як муза Олександра Вертинського. Він присвятив їй такі шедеври: "Буйний вітер", "За лаштунками" та "Це все, що від Вас залишилося".


Дизайнерка модних речей Валентина Саніна-Шлее