До Києва російський адвокат Ілля Новіков приїхав на три дні, щоби зібрати докази непричетності Миколи Карпюка та Станіслава Клиха до вбивства російських військових у Чечні в 90-х роках.

Адже наші чиновники так і не надіслали жодного документа російському слідчому, хоча такий запит надійшов ще 5 місяців тому. Ілля вже зустрівся з представниками Генпрокуратури. Пообіцяли допомогти.

Російський адвокат говорить українською майже без акценту, хоча іноді плутає наголоси. Мову вивчив сам, має українське коріння.

Не зміг дивитися байдуже на те, як українських патріотів просто так кидають за ґрати, — каже Ілля.

Зараз він займається лише справами українських в'язнів — Надії Cавченко та Миколи Карпюка. На все інше просто бракує часу. Довелося покинути й викладацьку діяльність в альма-матер.

Саме Ілля переконав Надію піти на вибори до Верховної Ради України, а ще — написати книгу. Він став її першим читачем. Каже, так Надія під час голодування змогла себе відволікти.

З Надією він спілкується лише українською мовою. Це щоби подратувати російських охоронців, які нічого не тямлять у їх балачках. Каже, це для Надії чи не єдина розвага. Так російський адвокат і підтягнув нашу мову, яка спочатку у нього була схожа на суржик.

Читайте також: СБУ спіймала на Донбасі росіянина-вбивцю

Російський адвокат брав у Надії Савченко уроки української мови. Часом Ілля вдягає вишиванку. Каже, робить це не для показухи, а просто — під настрій і без жодного підтексту. А іноді вишита сорочка для нього і для Надії Савченко — це чи не найкращий спосіб "потролити" російську тюремну систему.

Якби треба було, Ілля пішов би й воювати за Україну, але обрав судовий фронт. І на ньому бореться за звільнення полонених українців.