Історія свідчить, що революції можуть бути успішними тільки за умови формування альтернативної команди, яка в змозі змінити неефективну і корумповану стару систему. На жаль, в результаті Революції Гідності нова команда не була сформована, і до влади прийшли хоч і опозиційні, але старі сили, чий темп реформ та боротьби з корупцією ми вважаємо незадовільним. Проте ми не підтримуємо жодного силового сценарію захоплення влади!

Не секрет, що 20 лютого на вулиці Києва збираються вийти радикально налаштовані сили, які підбурють, фактично (судячи за закликами приносити зброю), до повалення влади. Ми не знаємо, московська це провокація чи ні, але ми одностайно виступаємо проти і закликаємо суспільство не приєднуватись до таких заходів.

На то є дві причини:

1. В країні наразі війна з зовнішнім агресором, як би її не називала влада. Будь-який силовий сценарій в Києві – це саме те, що намагається реалізувати супротивник. Це закономірно – адже країна-учасник військового протистояння, яка не здатна або не бажає нанести вирішальний військовий удар на фронті, буде намагатися послабити владу і її структури в тилу супротивника. Саме так Московія може привести до влади інші українські владні еліти, які будуть більш поступливими.

2. На даному етапі немає альтернативної команди чесних і кваліфікованих політиків та фахівців, які зможуть взяти управління країною в свої руки.

Отже, військовий переворот або ослаблення влади насамперед призведе до посилення промосковських сил, а можливо навіть і до фактичного захоплення влади в країні ними. Також, немає ніякого сумніву, що маргінальні організації, що закликають до насильства, не мають альтернативного плану виходу з кризи, а тільки маніпулюють популістською риторикою.

Ми також вимагаємо від держави і влади почати реальну, а не показову боротьбу з корупцією і надати суспільству список успішних справ, які призвели до ув’язнення одіозних корупціонерів. Провести реформи в збройних силах, а не займатися затиканням дір та імітацією сумісності з стандартами НАТО. Повністю звести нанівець таке явище як "відкат", ініціювати фахову дискусію відносно закупівельних цін, перш за все у сфері оборони. Корупція під час війни, наживання на крові – це зрада інтересів України.

Відсутність чіткої державної політики і закритість інформації щодо переміщення вантажів через лінію розмежування, так саме як і очевидна корупційна складова присутня у цих потоках, підштовхнули деяких патріотів на акцію з блокади залізничного руху до ОРДЛО. Ці настрої і акції активно використовуються деструктивними силами і посібниками агресора в їх підривній діяльності. Вкрай необхідно провести суспільну дискусію, і знайти рішення цього питання, яке дійсно вигідне Україні.

Зрозумійте, що терпець народу може знову увірватись у будь-який момент.

Однак, як влада, так і учасники маніфестацій повинні чітко розуміти: громадянська війна під час зовнішньої агресії – це мрія будь-якого агресора.

Група ветеранів та військово-політичних експертів "Військовий комітет"

Читайте також: Поліція запобігла теракту в центрі Києва